Nu prea bine, dupa raspunsurile a mai mult de jumatate din cei pe care i-am intrebat saptamana aceasta.
Foarte multi romani si nu numai, in aceste vremuri, au mari dificultati in a adormi, stau adormiti foarte greu si se trezesc foarte devreme. Desi la unii acestea sunt doar episoade singulare, la cele mai multe persoane deja este un obicei instaurat. Stilul de viata 24/24 al lumii de azi precum si diferitele modalitati de accesare a distractiilor si al entertaiment-ului sunt principalele cauze. Alta mare cauza? Problemele de sanatate care se rasfrang si asupra somnului. Cele mai dese „dureri” care cauzeaza probleme serioase in timpul somnului sunt cele de artrita, de spate si gat. Foarte multi oameni care nu pot dormi apeleaza la tot felul de medicamente care sa le induca somnul. Rezultatele sunt devastatoare. Majoritatea ajung dependenti de acele medicamente. Cu exceptia ca nu ajung neaparat sa si doarma mai bine. Dupa o vreme corpul se obisnuieste si cu drogul si nu mai reactioneaza, efectul acestuia nemaifiind unul real.
Ce poti face?
In primul rand, pasul nr. 1 NU trebuie sa fie medicamentele. Daca ai probleme cu somnul, chiar pe perioada scurte, examineaza-ti obiceiurile zilnice si rutina cotidiana. Obiceiuri proaste cum sunt „somnicurile” lungi pe timpul zilei sau serile; privitul la televizor culcat in pat; consumul de bauturi alcoolice sau cu cafeina in apropierea orei de somn; mancarea multa noaptea; „impartitul” patului cu animalele de casa sau cu copiii; schimbarea deasa a orelor de culcare si trezire. Toate acestea afecteaza grav somnul indus natural.
Patul tau este o sursa de probleme cu somnul la care poate nu te-ai gandit. Daca ai dormit pe aceeasi saltea mai mult de opt ani de exemplu, ar fi timpul sa o inlocuiesti. Saltelele supra-folosite nu ofera acelasi grad de confort si sustinere ca cele mai noi. De asemenea, daca ai peste 40 de ani, nevoile tale de la o saltea s-ar prea putea sa se fi schimbat considerabil de la ultima achizitie :). Pe masura ce imbatranim, corpul nostru devine mult mai sensibil la punctelede presiune, asa ca o saltea mai moale poate sa iti ofere un somn mai odihnitor decat un pat tare ca piatra.
Daca problemele de somn persista mai mult de 3-4 nopti pe saptamana pe o perioada de 3 luni, e timpul sa mergi la un medic.
9 minciuni despre somn
Minciuna 1: Daca dormi cu o ora mai putin pe noapte decat somnul de care ai nevoie, aceasta nu te va afecta.
Adevarul 1: In realitate, chiar si jumatate de ora de somn mai putin pe noapte te poate lasa fara energie in ziua urmatoare, impiedicandu-te sa gandesti corect si sa reactionezi rapid, afecteaza sanatatea cardiovasculara si pune corpul tau in imposibilitatea de a se lupta cu infectiile, mai ales daca privarea de somn dureaza.
Minciuna 2: Corpul tau se adapteaza rapid la diferitele orare de somn.
Adevarul 2: Ceasurile noastre biologice sunt „programate” in asa fel incat suntem mai alerti in timpul zilei si mai lipsiti de energie in timpul noptii. Cei mai multi dintre noi pot sa schimbe cu usurinta acest orar cu 2-3 ore insa poate dura chiar o saptamana sau mai mult sa te adaptezi la un orar complet inversat, cum ar fi atunci cand calatorim in zone cu fus orar diferit sau la schimburile de noapte la locul de munca.
Minciuna 3: Cu cat imbatranesti ai nevoie de tot mai putin somn.
Adevarul 3: Persoanele mai in varsta au nevoie de tot atat somn ca si adultii, insa adesea au parte de mai putin somn sau il gasesc mai putin odihnitor pentru ca petrec mai putin timp in acel somn adanc, odihnitor si se trezesc mult mai usor. De asemenea, sufera de diferite dureri, boli care le intrerup somnul.
Minciuna 4: Somnul extra poate preveni oboseala de peste zi.
Adevarul 4: Nu e vorba de cat de mult dormi, ci cat de bine. Unii dorm 8-9 ore dar nu se simt odihniti suficient pentru ca somnul lor nu este de calitate.
Minciuna 5: Poti recupera lipsa de somn, dormind mai mult in weekend.
Adevarul 5: Acest obicei te va ajuta sa elimini o parte a deficitului de somn, dar nu il va recupera complet. Nici nu va elimina performanta redusa, inegala dintre zilele imediat urmatoare weekend-ului (Luni, Marti) si celelalte, in care lipsa somnului suficient, isi lasa amprenta asupra zilei tale de munca.
Minciuna 6: „Atipirile” sunt o pierdere de timp.
Adevarul 6: Cate un „pui de somn” nu reprezinta deloc inlocuitor pentru un somn bun de noapte, insa poate fi foarte odihnitor. Daca are loc insa dupa ora 15:00, deja ingreuneaza posibilitatea de a adormi seara.
Minciuna 7: Sforaitul e normal.
Adevarul 7: Apare des, mai ales cand imbatranim. Insa, sforaitul regulat te poate face somnoros in timpul zilei si te predispune mai rapid la imbolnaviri cum ar fi bolile de inima sau diabetul de tip 2. Sforaitul zgomotos poate fi un semn al apneei de somn, o afectiune serioasa in care respiratia se poate opri pana la un minut in timpul somnului. Netratata, apneea poate duce la tensiune arteriala marita si alte afectiuni cardiovasculare, dureri de cap, impotenta, probleme de memorie si crestere in greutate.
Minciuna 8: Copiii care nu dorm suficient vor arata semne de neodihna in timpul zilei.
Adevarul 8: Spre deosebire de adulti, copiii privati de somn devin mai activi in timpul zilei, comportandu-se foarte dezordonat si avand dificultati mari in a-si focaliza atentia.
Minciuna 9: Cauza principala a insomniei este ingrijorarea.
Adevarul 9: Desi se stie ca stresul poate provoca episoade scurte de insomnie, o stare persistenta de imposibilitate si dificultate in a adormi si a sta adormit, provine de la mai multi factori: o reactie la medicamente, depresie sau anxietate, astm, artrita sau orice alta afectiune cu simptome care se agraveaza pe timpul noptii.
Si ca sa va las cu ceva frumos, ca de obicei, eu adorm rapid pe aceasta melodie:
Cum ai ajuns aici:
Articol din categoria: Parenting
3 comentarii
O saltea de calitate confera si un somn pe masura! Eu am achizitionat o saltea de pe http://www.saltele-online.ro, salteaua se numeste Elite si sunt foarte multumita de ea, este o saltea tare care sustine coloana si de dormit dorm excelent pe ea!
http://www.identitati.ro/Un-somn-de-calitate-pentru-sanatatea-noastra.html