Stiti reclamele cu copii perfecti, cu toti dintii si fara nici un cusur? Alea sunt reclame si sunt la fel de adevarate, majoritatea, ca si cele in care fete frumoase, „corectate” artificial iti „marturisesc” ca respectiva crema iti va reda 10 ani sau nu stiu ce sampon va face matreata sa dispara in 10 zile…. toate au o steluta * undeva.
Astazi vreau sa va vorbesc despre alt fel de copii. Unii ii numesc „cu nevoi speciale”…eu astazi vreau sa ii numesc pe ei „speciali”. De ce speciali? Pentru ca prin insasi definitie, special inseamna deosebit, in afara normalului si a cotidianului. Speciali pentru ca aduc o specificitate aparte intr-o familie. Speciali pentru ca ii iubesti mai mult, pentru ca nu poti sa nu lacrimezi cand ii vezi.
Speciali pentru bucuria pe care o simti cand vine si te imbratiseaza si iti „spune” ceva ce nu intelegi, dar o face cu asa ochi scumpi si dragi ca de piatra sa fii si te inmoi instantaneu.
Astazi vreau sa va prezint pe RITA. RITA21 mai exact. Asociatia RITA21. In cuvintele lor:
Cine suntem noi ?
Asociatia “Rita 21” a copiilor cu Sindrom Down, a parintilor si prietenilor acestora, a fost infiintata in 2006 cu sediul in Cluj Napoca, in scopul promovarii, protejarii si reprezentarii drepturilor si intereselor legitime a persoanelor cu Sindromul Down, sustinerii dezvoltarii acestor copii cu cerinte educative speciale prin crearea unor servicii adecvate care sa le permita atingerea potentialului lor maxim prin educarea cat mai atenta, timpurie si eficienta .
Cine sunt beneficiarii?
Persoane cu Sindrom Down, parintii si familiile acestora. Se vor realiza activitati bazate pe promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, functionand dupa urmatoarele principii: respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, prevenirea si combaterea discriminarii, egalizarea sanselor, solidaritatea sociala, parteneriatul, adaptarea societatii la persoanele cu dizabilitati, responsabilizarea membrilor societatii.
Obiectivele noastre
• Dezvoltarea capacitatii sistemului de asistenta sociala la nivel comunitar prin crearea de noi servicii sociale menite sa ajute persoanele cu Sindrom Down
• Cresterea calitatii vietii acestor persoane
• Asigurarea de servicii specializate
• Formarea deprinderilor de viata autonoma
• Organizarea de ateliere de lucru protejate
• Creearea unui spatiu pentru petrecerea timpului liber, in mod organizat si protejat
• Amenajarea si dotarea unei sali de sport multifunctionale
• Integrarea persoanelor cu Sindrom Down in societatea noastra prin valorizarea lor
Servicii oferite
Organizam:
-activitati de petrecere a timpului liber impreuna cu parinti, frati, bunici
-excursii, iesiri in parc, serbari , petreceri cu diferite ocazii-Craciun, Pasti, zile speciale- 8 Martie, 21 Martie
-activitati extracurriculare
-antrenarea copiilor in activitati benefice dezvoltarii lor, de logopedie sau psihomotricitate.
Ce spun voluntarii Despre RITA 21:
“La Rita 21, facand voluntariat, am descoperit ca merita mereu sa incercam sa facem ceea ce ne place, acolo unde simtim ca ne este locul. Am intalnit oameni care isi doresc sa faca ceva pentru acesti copii, am intalnit suflete care se daruiesc si muncesc pentru binele unor inimi de la care avem de invatat.Copii de la Rita 21 sunt plini de lumina, de speranta, de iubire. Sunt dispusi sa te imbratiseze si sa iti faca cea mai proasta zi o amintirea frumoasa transformata intr-un timp petrecut minunat. Aici simti ca fiind impreuna cu ei, deja faci ceva pentru atatea inimi. E minunat cand un copil transmite un mesaj, cand loveste cu piciorul intr-o minge, cand intinde mana dupa o recompensa pentru ca este apreciat , lucrand bine intr-o activitate. Lucrurile simple, atat pentru noi, cat si pentru ei in felul lor aparte de a fi, alcatuiesc o lume magica, asa cum imi place mie sa o numesc de cand i-am cunoscut:- acesti copii alcatuiesc Magia 21!”.
Gorea Adina Doina-absolventa a Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatie, Psihopedagogie, Cluj Napoca-voluntar al asociatiei Rita 21
––
« PROIECTUL “Rita 21” a adus multa caldura sufleteasca pentru mine. Imi amintesc si acum in detaliu acel party organizat pentru ei. I-am intampinat cu zambet pe buze insa cu o anumita strangere de inima, caci pentru mine era prima ocazie de acest gen. Ei erau atat de sfiosi, iar parintii lor pareau atat de increzatori in noi. Finalul insa, a contrastat ceea ce am descris, toti veneau si ne imbratisau, ne pupau, ne salutau, pentru ca intre aceste momente opuse,nu pot sa descriu cum, dar ne-am apropiat, ne-am jucat impreuna, am analizat toate jucariile in detaliu, am dat sfaturi, le-am acordat rabdarea cuvenita, incercand sa descoperim caracteristicile fiecarui mic omulet, acestea fiindu-ne rasplatite cu clinchete de zambete, cu imbratisari calde, cu poezii micute,toate insotite de o puritate enorma. Tot ceea ce citeam in ochii lor era nevoia de iubire si de ocrotire. Veselia, bucuria pentru lucrurile mici, atentia sunt ceea ce au facut ca acesti copii sa ocupe loc in sufletul meu. »
Andreea Cristea-voluntar in proiectul de Craciun in 2007, realizat in colaborare cu ASPR-Asociatia Studentilor Psihologi din Romania.
Daca vreti sa ajutati acesti copii si va pune Dumnezeu pe inima sa participati cu orice, dati-mi de stire si va voi pune in legatura cu ei. Romani, fiti buni.
P.S. Mi-ar place ca prin gesturile noastre, numele acestei boli sa fie schimbat din Sindromul Down (Jos, durere si tristete) in Up (Sus, veselie).
Articol din categoria: Generale
17 comentarii
cum poti face sa integrezi in societate persoane cu nevoi speciale dat fiind faptul ca societatea in care noi traim respinge pana si persoanele normale
Da, e un lucru greu. Mai ales cu „educatia” noastra. Insa nu e imposibil. Eu unul vreau. Daca pot, daca putem….sta numai in cat de mult vrem.
nu e vorba de cat de mult vrei tu,de cat putem face noi toti
Daca as avea o putere financiara as construii adaposturi pentru toti copii , spitale pentru ai ingrijii si scoli pentru ai invata . Dumnezeu ne Ajuta .
as dori sa incep prin a spune ca sunt studenta la psihologie in anul 3 si imi doresc nespus de mult ca viitorul meu cel putin profesional sa fie alaturi de acesti copii minunati si speciali. visez sa deschid un centru pentru ei care sa fie universul vietii lor. avem atata dragoste de daruit dar din pacate nu stim cum si cui sa o dam si uneori se iroseste neducand la nimic bun. din pacate in orasul meu nu exista un astfel de centru unde as putea sa ma ofer voluntar desi imi doresc nespus acest lucru. este un lucru minunat ceea ce faceti in acest proiect ! felicitari si multa dragoste in continuare
Problema tuburarilor de limbaj se poate remedia foarte elegant si cu un minim de afort prin metoda limonero(la copii cu down)
se poate transmite sindromul down si la alti copi mici
Cand o sa vin in cluj ,cam prin luna iulie,va rog sa-mi aduceti aminte sa va vizitez.
Sant logoped principal,am 35 de ani experienta clinica in logopedie.
Cu stima
naghi dorel
TEL 0749237637
Buna seara,
as vrea daca se poate sa intru urgent in contac cu cineva din cadrul asociatiei. Site-ul dumneavoastra inca nu este operational si de aceea ma vad obligat sa va scriu aici. va rog sa imi scrieti cat mai urgent pe mailul meu popirimieyahoo.com. Va multumesc si multa bafta in tot ceea ce faceti.
http://naghidorel-naghidorel.blogspot .com
Daca aveti nevoie va pot ajuta
relatii la tel 0749237637
cu cei de la rita 21 nu m-am intalnit demult, dar am vesti despre o reusita a celeilalte asociatii pornite in paralel, autism transilvania. ligia, maria, ei au reusit un parteneriat cu primaria cluj, poate vreti sa-i contactati, pe milena la 0744180748, sau pe izabela la 0740133242. mai incerc pe cand va e gata website-ul.
va pup,
laura
Colega mea are un copil cu Sindrom Down, A mers la o scoala normala, acum este la un liceu normal, si a incepu sa aiba probleme grave de comportament. Suntem din Curtea De Arges si cred ca are nevoie de sfatul unui psiholog specializat in Sindrom Down. Cine ne poate ajuta, sa inteleaga schimbarea de comportament?
Aceste site-uri v-ar fi de mare ajutor: http://www.changingmindsfoundation.org si http://dsdaytoday.blogspot.ca
La fel, avem si noi o fetita cu SDown si urmam sfaturile acestori site-uri.
dati-mi un telefon 0749237637.
Din pacate nici adevaratii specialisti nu reusesc sa faca mare branza ca sa nu mai vb de niste persoane neavizate care dau sfaturi.
Naghi Dorel logoped-psiholog. clinician principal.