Fireproof

Fireproof

dragostea-focV-am obisnuit ca atunci cand vad cate un film care ma impresioneaza sa va povestesc despre el. Sau sa il folosesc ca pretext pentru a aduce gandurile mele din ziua respectiva. Aseara am vazut Fireproof. Dupa titlu si trailer de pe Youtube as fi zis ca e ceva film cu pompieri, curaj si eroism. Nu, nu e asa. Dar nu regret ca l-am urmarit.

Caleb si Catherine sunt casatoriti de 7 ani. Ajung intr-un moment in care se pregatesc de divort, moment in care, sub influenta tatalui lui, Caleb decide sa incerce sa isi salveze casnicia. El primeste de la tatal lui un jurnal, despre care avea sa afle mai tarziu ca fusese scris de mama lui, in timpul procesului de recastigare a sotului ei (tatal lui Caleb) si prevenire a iminentului divort.  Jurnalul cuprinde 40 de sfaturi pentru un proces de 40 de zile de recuperare a relatiei/casniciei daca este aflata in stadiul de aproape distrusa.

Nu va zic mai multe din film, trebuie sa-l vedeti voi (puteti cumpara DVD de la mine daca va intereseaza), insa as vrea sa revenim la relatii.

Sunt momente in care relatia ajunge intr-un impas, pentru ca a fost lasata pe ultimul plan in preocuparile si interesele celor doi, sau poate numai al unuia din parteneri. Cauze? Multiple. Vinovat? Intotdeauna celalalt.

Ce putem face sa remediem o relatie aflata pe pragul prapastiei? Nu stiu. 🙁 Stiu insa ca daca te trezesti la timp ca sa nu fie prea tarziu (da, poate fi si prea tarziu), poti sa salvezi relatia ta.

Ca barbat, pot sa te sfatuiesc ca tu, barbatule, indiferent de cine a gresit… tu, ca barbat, sa iei initiativa si sa incepi sa faci eforturi sa fii langa ea. Iubeste ca si cum e ultima zi. Nu forta lucrurile sa fie instantaneu perfecte. Iubirea nu e o lupta, nu e un razboi pe care cineva sa-l „castige”. Daca vezi casnicia ta ca un razboi, la sfarsit vor fi raniti si morti, indiferent cine va „castiga”.

Dupa ani de zile de absenta sau de prezenta minuscula in viata ei, nu are nici o relevanta reala pentru ea, sa arunci ingramadite niste fapte, actiuni si cuvinte de „dragoste” ca niste conserve uitate pe raft. Asigura-te ca inima ei, desi poate ranita, singura si parasita… inca te mai vrea. Ani de zile ai fost langa ea, cu ea in casa, ati dormit in acelasi pat (sau poate nu, dar ajungeati in pat la „ocazii”) si nu cred ca nu stii ce ii place si ce nu. Ce accepta si ce nu. Cred ca ii cunosti foarte bine limitele si „capacitatea” de a inghiti. Un barbat poate fi erou in ochii tuturor insa daca nu este un erou in fata sotiei lui, nu e un barbat cu adevarat.

Mi-a placut in film o replica: „Fireproof [din englz. = rezistent la foc] nu inseamna ca focul nu va veni, inseamna ca sigur focul daca va veni, vei rezista fara sa te arzi”.

O relatie rezistenta nu este una care se naste asa. Nu pui o eticheta pe ea de „rezistenta la foc” din prima zi. O relatie devine asa dupa multe greutati depasite in doi; dupa nopti nedormite langa patul in care el/ea nu putea dormi din cauza diferitelor dureri; dupa zeci de ore petrecute in discutii in care inimile voastre se revarsau prin cuvinte si ajungeati sa va cunoasteti intim; dupa greseli marturisite si esecuri asumate; dupa incercari de a realiza ceva si aprecierea celuilalt (indiferenmt ca reuseai sau nu) care era langa tine si se mandrea public sau in familie cu tine si ambitia ta.

Vrei o relatie rezistenta la „foc”. Fa-o tu asa. Nu vine mostenire de la parinti. Nu se vinde la aprozar. Nu o gasesti in carti sau in website-uri. E in tine si in ea. In puterea voastra sta sa faceti sau nu casa buna impreuna. A amandurora.

Insa tu, barbate, fa primul pas. Uite un exemplu:

Articol din categoria: De suflet

f64.ro
aaa

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

f64.ro