Atentie parinti: gripa porcina…

Atentie parinti: gripa porcina…

… poate afecta si pe copiii vostri. Cum recent am descoperit ca cineva apropiat poate fi infestat cu acest virus (eu unul inca nu sunt sigur ca exista gripa asta porcina), am descoperti un set de informatii extrem de bine si atent redate, pe site-ul Crucii Rosii, si le reproduc mai jos integral:

News alert

Informatii privind infectiile cu noul virus gripal A (H1N1)
Organizatia Mondiala a Sanatatii a ridicat nivelul alertei de pandemie de la 4 la 5 deoarece a fost observata transmisia sustinuta de la om la om a bolii in Mexic si USA. Tarile de pe tot globul trebuie sa implementeze acum actiunile prevazute pentru nivelul 5 in planurile nationale de pandemie. Expertii in sanatate au anticipat ca va apare aceasta pandemie si de aceea planurile de pregatire pentru pandemie au fost acccelerate in ultimii ani.

In ciuda faptului ca gripa este o boala serioasa care ucide an de an multe persoane la risc, vulnerabile la boala, Europa este foarte bine pregatita pentru a face fata pandemiei.

Pandemia de gripa este o amenintarea pentru sanatatea publica despre care se cunoaste o multime de lucruri. Toate statele membre ale UE au lucrat intens la pregatirea pentru pandemie inca din anul 2005.

Actiunile de raspuns care vor fi intreprinse in Uniunea Europeana vor include:

– Intensificarea supravegherii si a testelor de laborator pentru acest nou virus;
– Mangementul cazurilor aparute;
– Folosirea medicamentelor antivirale acolo unde va fi cazul;

(30.04.2009, Ministerul Sanatatii Publice)

Gripa porcina: DATE si RECOMANDARI
date transmise de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC)

Informatii cu privire la boala – Ce este gripa porcina?

 • Gripa porcina (H1N1) este o afectiune respiratorie acuta a porcilor, cu contagiozitate ridicata, cauzata de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A. Morbiditatea tinde sa fie ridicata, iar mortalitatea scazuta (1-4%).
 • Virusul se transmite in randul porcilor prin aerosoli, prin contact direct sau indirect si de la purtatori asimptomatici. Epizootii in randul porcilor pot surveni pe tot parcursul anului, cu incidenta crescuta in perioada de toamna si iarna in zonele temperate.
 • Virusurile gripei porcine apartin de obicei subtipului H1N1, dar exista si alte subtipuri circulante la porci (de ex. H1N2, H3N1, H3N2). Porcii se pot infecta, de asemenea, cu virusurile gripei aviare si cu virusurile gripei sezoniere umane. Initial se credea ca virusul gripei porcine H3N2 a fost introdus in populatia porcina de catre om.
 • Uneori porcii se pot infecta cu mai mult de un virus la un moment dat, ceea ce permite genelor acestor virusuri sa se combine. Astfel poate rezulta un virus care contine gene de la mai multe surse, numit virus “reasortant”.
 • Desi virusurile gripe porcine afecteaza de obicei porcii, pot depasi uneori bariera speciei si cauza boala la oameni.

Care este diferenta intre gripa sezoniera, gripa aviara, gripa porcina si gripa pandemica?

 • Virusurile gripale circula in mod obisnuit in mediul uman si animal. Tulpini diferite pot cauza boala la oameni, pasari si porci. Gripa sezoniera este cauzata de virusuri gripale care sunt adaptate sa se raspandeasca in populatia umana (gripa umana). Oamenii prezinta imunitate naturala la tulpinile care se afla in circulatie, si aceasta imunitate poate fi crescuta in urma vaccinarii cu vaccin gripal sezonier. Gripa aviara este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la pasari. In mod similar gripa porcina este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la porci. Toate aceste imbolnaviri prezinta aceleasi simptome la gazdele lor. Uneori, oamenii si animalele pot schimba intre ele tulpini de virus gripal, cum ar fi persoane infectate cu virus gripal aviar sau porcin, in mod uzual dupa contact direct cu animalele bolnave. Amestecarea virusurilor gripale umane si animale poate duce la dezvoltarea unui virus gripal schimbat care are abilitatea de a infecta si a se transmite in populatia umana. In acest caz, populatia umana poate sa nu aiba deloc imunitate fata de acest virus nou. Gripa pandemica este definita ca fiind aparitia unui nou virus gripal care se raspandeste cu usurinta in populatia umana. Cand apare acest nou virus, oamenii nu au imunitate naturala pentru a fi protejati impotriva lui. Ca urmare, exista riscul ca aceste virusuri gripale noi sa determine aparitia unei pandemii de gripa daca virusul se transmite cu usurinta de la om la om.


Care sunt implicatiile pentru sanatatea umana?
Izbucniri epidemice si cazuri sporadice umane de gripa porcina au fost raportate ocazional.
In general, simptomele clinice sunt similare cu cele ale gripei sezoniere umane, tabloul clinic putand varia de la infectie asimptomatica la pneumonie severa, soldata cu deces.
Din aceasta cauza, marea majoritate a cazurilor au fost depistate intamplator, in cadrul supravegherii epidemiologice a gripei sezoniere. Adevarata extindere a bolii in randul oamenilor este necunoscuta, deoarece cazurile usoare sau asimptomatice puteau ramane nedepistate.

Unde au aparut cazuri la om?
De la implementarea Regulamentului Sanitar International 2005 (IHR) in 2007, la Organizatia Mondiala a Sanatatii au fost notificate cazuri de gripa porcina provenind din USA si Spania. La ora actúala sunt confirmate cazuri in Mexic, Statele Unite ale Americii, Canada, Spania si Marea Britanie.

Cum se infecteaza oamenii?
La oameni virusul se transmite de obicei de la porci. Totusi, pentru unele cazuri lipseste istoricul de contact cu porci sau deplasarea in arii in care au fost localizati porci.
Transmiterea de la om la om a survenit in cateva situatii, dar a fost limitata la contacti apropiati sau grupuri restranse de oameni.

Este sigur sa mancam carne sau produse din carne de porc?
Da. Nu exista evidente ale transmiterii gripei porcine la om prin consum de carne de porc sau alte produse pe baza de carne de porc, corect prelucrate termic. Virusul gripei porcine este distrus prin preparare la temperatura de 700C.

Este acest virus contagios?
A fost dovedit ca acest virus este contagios si se transmite de la om la om. Totusi, in acest moment, nu este cunoscut cat de usor se raspandeste in populatiile umane.

Care sunt simptomele gripei porcine?
Simptomele infectiei cu gripa porcina la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere. Principalele simptome sint:
– Febra (peste 38ºC)
– Oboseala
– Inapetenta
– Tuse, durere in gat.
– Unele persoane infectate cu gripa porcina au prezentat stari de voma si diaree.

Ce este pandemia de gripa?

 • „Pandemia de gripa” este un termen folosit pentru a descrie o epidemie de gripa la nivel mondial. Inseamna ca virusul apare intr-un loc si se raspindeste foarte repede in toata lumea. In timpul ultimului mileniu acest lucru s-a intimplat de trei ori:
 • 1918 – Pandemia de „gripa spaniola” a fost cea mai grava, a infectat 20% din populatia lumii ( 20 – 40 milioane de decese).
 • pandemiile din 1957 si 1968 au fost mai putin grave, dar totusi au cauzat multe decese in toata lumea.

Care este riscul pandemic?

 • Majoritatea persoanelor, in special cele care nu au contact cu porci in mod obisnuit, nu au imunitate impotriva virusului gripei porcine, care ar putea preveni infectia. Daca virusul gripei porcine s-ar transmite de la om la om, ar declansa pandemia. Este dificil de prevazut impactul unei pandemii cauzate de acest tip de virus: aceasta depinde de virulenta virusului, existenta imunitatii populatiei, protectia data de anticorpii dezvoltati in urma gripei sezoniere si alti factori ce tin de gazda.

Exista vaccin care sa protejeze impotriva gripei porcine la om?

 • Nu exista vaccinuri impotriva virusului gripei porcine la om. Nu se cunoaste daca vaccinul impotriva gripei umane sezoniere asigura protectie. Virusurile gripale se modifica foarte repede.
 • Este important sa se produca vaccine impotriva tulpinilor circulante pentru a asigura protectie maxima persoanelor vaccinate.

Ce medicamente sunt disponibile pentru tratament?

 • Majoritatea virusurilor gripei porcine sunt sensibile la medicatia antivirala ca de exemplu inhibitorii de neuraminidaza.

RECOMANDARI pentru prevenirea imbolnavirilor prin gripa cu noua tulpina:

 • Deoarece gripa se transmite de la om la om la om atât pe cale aeriana (vorbit, stranut, tuse) cât si prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secretiile sale nazofaringiene, pentru a se evita imbolnavirea va recomandam respectarea urmatoarelor masuri:

o Nasul si gura vor fi acoperite cu batista personala in timpul stranutului sau al tusitului. Batistele personale nu se imprumuta;
o Mana nu va fi dusa la ochi sau la gura decât dupa ce a fost spalata cu apa si sapun;
o Se vor evita pe cât posibil aglomeratiile;
o Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii (febra, tuse, stranut, ochii congestionati etc.);
o Persoanele care prezinta simptome asemanatoare gripei se vor izola de restul familiei si se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice.

Daca cineva care a fost in zonele afectate din Mexic, SUA si Canada si se simte rau, ce trebuie sa faca?
o Oricine care a calatorit recent (in ultimele 7 zile) in zonele afectate si prezinta simptome de gripa trebuie sa se adreseze de urgenta serviciului medical cel mai apropiat.

Surse de informatii suplimentare:
– Organizatia Mondiala a Sanatatii: http://www.who.int/en
– Centrul European de Control al Bolilor: http://ecdc.europa.eu
– Centrul de Control al Bolilor CDC – Atlanta: http://www.cdc.gov/swineflu
– Health Protection Agency UK: http://www.hpa.org.uk
– Institut de veille sanitaire Franta: http://www.invs.sante.fr
– Public Health Agency of Canada: http://www.phac-aspc.gc.ca/index-eng.php

In alta ordine de idei, uitati de gripa porcina si mai bine tratati-va dependenta de internet

UPDATE ProTV 3 Nov 2009:

UPDATE 12 Noiembrie 2009: Cum rezolva francezii problema gripei porcine:


Articol din categoria: Generale

f64.ro
aaa

2 comentarii

 1. #1 Comentariu nou

  Totul despre virusul H1N1

  1. Raufacatorul cu chei potrivite

  Fiecare celula poarta la suprafata terminatii cu o anumita forma (tip umbrela, tip con, oval etc.) La randul lor, virusii si-au dezvoltat formatiuni complementare, care se prind de formatiunile celulelor. Pentru o imagine mai buna celula reprezinta broasca, iar virusul cheia. Odata atasat virusul penetreaza membrana celulei si transforma celula in maternitate, distrugand-o. Virusul nu se comporta insa ca un spargator, adica nu are un set de chei pentru toate celulele. H1N1 se ataseaza doar de celulele nasului si gatului, provocand forme respiratorii de gripa, de regula moderate. Colegul sau, H5N1 (gripa aviara) se ataseaza de celulele plamanului, provocand o forma fatala de pneumonie (pneumonie hemoragica). Din fericire H5N1 nu se transmite prin aer, ci doar prin contact, insemnand ca este mai greu de contactat.

  2. Vrem heie? Furam de la altii!

  Odata patruns in celula virusul isi distruge invelisul. Partile componente se multiplica. Celula este perforata si virusul nou-nascut este eliberat in organism. Situatia se imparte in doua: daca celula-maternitate e curata, virusul se poate divide in liniste. Diviziunea este insa una inteligenta. Virusul nu va avea alte chei, insa va incerca sa le adapteze pe cele existente, de regula schimbandu-le pozitia. Multiplicarea este insa o arma cu doua taisuri, caci virusul eliberat este de fapt o copie, care la randul lui va da nastere unei alte copii. Prin copiere succesiva – copie dupa copie – virusul se va deprecia si in final se va stinge. Daca insa celula e infectata cu alt virus, noul virus va imprumuta elemente din virusul rezident. Si, dupa cum banuiti, va cauta chei.

  3. Chei periculoase

  In 1918 H1N1 a avut cheia pentru plamani. In 2009 acest lucru s-a petrecut in Mexic, Norvegia si mai ales in Ucraina, unde plamanii victimelor aratau ca si cand ar fi fost carbonizati (mutatia D225G). Din fericire copilasul lui H1N1 n-a rezistat, poate si pentru ca a fost conceput singur, nu in colaborare cu alt virus.

  4. Antivirusi

  Multi confunda bacteria cu virusul, si implicit antiviralele cu antibioticele. Bacteriile sunt entitati stabile, animalute microscopice, in timp ce virusii nu sunt nici macar celule, ci bucati de celule (sau caramizile din care se construiesc celule), care nu pot trai in afara unei celule gazda. E drept ca in infectii virale organismul se poate suprainfecta cu bacterii, dar a lua antibiotice pentru o infectie virala sau antivirale pentru una bacteriana e ridicol. Ceea ce nu se stie e ca antiviralele nu omoara virusul. Ele fac un lucru oarecum interesant: acopera cheile virusului cu o membrana, in asa fel incat acestea nu se mai potrivesc nicaieri. Antiviralul e nespecific, adica nu se uita daca actioneaza pe un virus H1N1 sau H5N1. Misiunea lui e sa acopere chei, nu sa recunoasca virusi. Mai mult: nu se poate lua decat o singura data. A doua oara virusul il recunoaste si se fereste din calea lui. Cu alte cuvinte daca esti bolnav de gripa uzuala si ai luat Tamiflu medicamentul nu va avea efect a doua oara. Ceva in genul Petrica si lupul.

  5. Vaccin

  Un vaccin decent are un timp de fabricatie cuprins intre 2 si 6 ani. Cum insa pandemiile au doar pauze de cateva luni, orice vaccin va avea probleme majore. In plus vaccinul se confectioneaza din virus mort sau atenuat, insa un virus existent. Daca maine H1N1 naste un mutant vaccinul de pana acum e inutil. Virusul se divide rapid, in timp ce oamenii sunt nevoiti sa lucreze ani intregi la un vaccin. 1 la 0 pentru virus.

  6. Spitalizare?

  In 99% din cazuri virusul se prinde de caile respiratorii, si atunci nu este necesara specializarea. In rare cazuri – de regula mutatii – se va localiza in plamani, paralizandu-i, si atunci va fi nevoie de sustinere artificiala a respiratiei.

  7. Antiviral?

  E problematic. Antiviralul ataca virusii solitari, ori virusul a inteles si el dictonul cu UNIREA FACE PUTEREA, asa ca se uneste in chiorchini de cate 8 indivizi. Antiviralul se aseamana cu antiaglomerantul din sare. El actioneaza doar pe sare macinata, nu si pe bulgari de sare, pe care nu-i poate desface. Aici vine intervine problema. Analizele dureaza cam trei zile, timp in care virusul se uneste nepermis de mult, ceva in genul unui cancer viral. Unii medici dau antiviral preventiv, dar daca gripa a fost una obisnuita pacientul ramane lipsit de aparare in fata lui H1N1.

  8. Am facut deja gripa porcina. Mai pot face?

  Daca e virus mutant atunci da. Practic e un virus nou.

  9. Predictii

  1. Optimista: prin recopiere virusul se va deprecia in timp si se va stinge
  2. Stabila: nu se modifica, ramane stabil si moderat
  3. Apocaliptica: finalmente fura cheia pentru plamani. Candidatul ideal e H5N1. Pentru asta e nevoie de doua epidemii simultane, H1N1 si H5N1. Atunci situatia devine problematica.

 2. Interesanta o intrebare de-a Andreei Esca:
  „ce trebuie sa simta un om ca sa se panicheze?”
  S-ar intelege ca e normal sa te panichezi daca te imbolnavest, deh, mentalitate de stirist.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

f64.ro