Săptamana aceasta mergând spre și dinspre webstock 2010, am avut timp să discut multe chestii despre viață, relații și oameni. Orele de discutii mi-au adus in minte o similitudine intre viata si aspectele ei si … industria IT, in care activez.
Am comparat deci relatia cu un CMS. Se da acest CMS bine pus la punct, scris fara erori sau bug-uri, functionabil 100% corect. Avem astfel o relatie bazata pe valori proportional impartasite de catre cei doi, cu o fundatie solida si testata, cu plugin-uri verificate si aplicate corect si totusi… dupa un timp, ceva nu mai functioneaza corect, nu se mai pastreaza randamentul dorit.
De ce? Ce s-a intamplat? Cand si unde a intervenit o eroare?
IT:
Daca asemenam aceasta situatie cu un WordPress CMS de exemplu (un CMS pe care foarte multi dintre cei care cititi aceste randuri il folositi des), putem observa ca la instalarea initiala, acesta vine cu 2 sau 3 plugin-uri „agreate” si despre care creatorii WordPress ne asigura ca functioneaza fara greseli si sunt perfect compatibile cu versiunea de WP cu care vin la „pachet”.
Relatie:
Pornim indragostiti, cu acele 2-3-n chestii pe care am reusit sa le aflam si le-am descoperit despre celalalt si nu avem nici o eroare si nici un repros de facut. Relatia functioneaza perfect, schimbul de informatii si impartasirea sentimentelor nu sufera nici o diluare sau ratari de țintă, și deci nu avem de ce să ne plângem.
IT:
Dupa ceva timp de functionare incepem sa adaugam plugin-uri care, zicem noi, sa ne ajute sa diversificam, imbunatatim sau specializam CMS-ul nostru, pentru a-l diferentia de celelalte si pentru a-l aduce la o forma cat mai personalizata. Adaugam plugin-uri specifice pentru ce ne dorim sa realizam: conexiune cu Twitter, Facebook, paginatia articolelor, structurare pe tags si categorii etc. Unele dintre ele functioneaza, altele nu. Cele mai multe au nevoie de „fine-tuning” pentru a se potrivi cu CMS-ul nostru etc…
Relatie:
Aici lucrurile stau similar. Diferenta insa este faptul ca daca la un CMS poti face uninstall la un plugin care a luat-o razna, in relatie nu mai e asa simplu. Adaugam pe parcurs atatea „plugin-uri” care ne personalizeaza relatia, incat uneori nu mai stim care e relatia, cine suntem noi, si ce este „ambalaj”. In fiecare zi putem vedea ceva ce ne-ar place sa aplicam si noi in relatia noastra: un stil de a vorbi, o modalitate de a relationa, un fel de a privi pe celalalt, o maniera de a da feedback etc
Maturitatea si stabilitatea noastra ca parteneri NU e data de istetimea si complexitatea acestor terțe adaugiri la viata noastra, ci de masura in care stim sa construim pe o baza sanatoasa si pe adevarate valori, impartasite de ambii parteneri. Viata in doi poate fi lunga sau scurta, complicata sau simpla insa, in absolut toate cazurile, nu exista o singura formula magica care, aplicata, sa rezolve orice problema.
E nevoie de timp si daruire. Necesita tratarea cu seriozitate si altruism a oricarei intrebari. Nu cred in acea unica persoana, care sa ti se potriveasca 100% si pe care daca nu o gasesti, vei fi un nevericit/a toata viata. Cred insa ca putem gasi persoane care sa se potriveasca pe structura noastra interna si mod de relationare, in diferite cuantumuri: 20%, 45%, 79%.
Ține apoi de capacitatea noastră decizională, de puterea de a spune aceasta și acum aleg, și apoi să stick to it.
Vă doresc sa va gasiti CMS-ul potrivit și plugin-urile necesare, pentru ca viața voastră în doi să fie fără erori sau downtimes. Aștept cu interes părerile și experiențele voastre pe această temă, pe care le puteți scrie mai jos, la comentarii.
Articol din categoria: De suflet
5 comentarii
De acod cu tine, people should not be afraid to improve! Intrebarea mea este, quest-ul in viata este sa imbunatatesti procentul acela de 20%, 45%, 79%, sau este sa continui sa cauti persoana cu care din start acest procent sa fie higher?
@Meg: hmm, e greu să răspund așa, într-un comentariu pe blog. Este însă un excelent subiect pentru un articol viitor, daca nu te superi 🙂
Ca să nu te las fără răspuns, cred ca depinde de tine ca om. De puterea de a „citi” oamenii și de momentul în care te indragostești de el/ea.
Este superb dacă ajungi să dai peste cineva cu care să poți avea, din start, un procentaj de potrivire mare, nu?
Ce te faci cand apare WP 3.0 si tu ai 2? 😉
@George: numai tu puteai întreba asta 🙂
Un exemplu: desi deja WP a ajuns la vers. 3.0.1, eu încă nu fac upgrade.
De ce? Pentru că am personalizat prea bine, atent și armonios versiunea curentă, ca să mă apuc să refac totul, să verific compatibilitatea tuturor plugin-urilor pe care le folosesc acum, etc
Vrei mai detaliat răspunsul? 🙂