Diferente. Comparatii. Cugetari nocturne.

Diferente. Comparatii. Cugetari nocturne.

London Tower Bridge @adspedia @TripJournal :)Am fost zilele acestea in Londra pentru Mobile App World, unde iQuest a lansat noua aplicatie pentru iPad: Trip Viewer. Am mai fost in UK si in Londra, insa de fiecare data cu treaba specifica si cu un orar „pe fuga”. Bogdan si Daiana au reusit, prin ceva magie, sa ma duca sa fac un fel de tur de forta al locurilor reprezentative din Londra, ieri seara. Trecand treceri de pietoni (atentionat de Bogdan sa ma uit spre dreapta nu spre stanga, sa nu ma terfeleasca vreo masina) in fuga, coborand scari, urcand in double-deck-uri si hoinarind sa gasim un diner mai ieftin, discutam despre ei si despre noi. Despre Romania si Anglia. Despre educatia lor si a noastra. Despre istoria lor si a noastra.

Si la ei am gasit mizerie pe jos (apropo, nu gasesti in Londra decat cu o raritate dusa la extrem, cosuri de gunoi – cica sa nu fie locuri propice in care sa „infloreasca” vreo bomba), ziare rupte sau lasate aruncate in autobuze etc … insa dincolo de toate comparatiile facute rostit sau in gand, pot sa spun ca ei traiesc si se bucura de viata, indiferent de cat e de grea sau usoara.

In Romania simt ca in general lumea supravietuieste, chiar atunci cand dpdv material avem absolut tot ce ne dorim. Nu suntem multumiti. Mereu avem un next stept sau un nivel superior de „bifat”. Ajungem astfel ca alergatura si chinaiul asta de a ne stradui sa ajungem undeva unde nu suntem, sa ne manance bucuria de a trai si a ne bucura de ce avem deja.

Da, suntem, ca natie, mai saraci ca ei, dar nu suntem mai tampiti. Am invatat in anii de comunism in care ni s-a spus ca „nu se poate”, ca „nu e permis” si ca „trebuie sa fim toti la fel”, sa inventam metode de a eluda tot ce inseamna piedici in sistem.

Discutam cu Victoria Alexis despre modul de comportament al europenilor din vest si cei din est (blocul ex-comunist). Cum ea a studiat ceva vreme asta in cadrul Nielsen, mi-a placut sa aud ca romanii sunt apreciati in studiile comportamentale de piata ca facand parte din doua mari categorii: cei nesimtiti dar inteligenti, si cei inteligenti si inventivi.

Nu stiu de ce mass-media si social media de la noi inca stigmatizeaza aiurea romanismul, cum ca in vest cine aude ca suntem romani e gretzalit etc … FALS! Nu am vazut decat apreciere pentru munca noastra, respect pentru inventivitatea si originalitatea noastra, ba chiar o doza de invidie.

Si stiti de ce ne invidiaza? Pentru ca omul cu idei inovatoare este cel satul, satisfacut, nepreocupat si cu timp liber. Aia ar fi ei. La noi esti super prins cu ganduri de facturi de gaz uriase, posibilitatea de a fi dat afara din slujba, scumpiri eAteneul Romanxagerate la chestii vitale etc Cand prescura ei de treaba sa mai ai idei?!?

Invidia lor e vizibila si incurajatoare pentru noi. Cand realizeaza ca suntem, ca materie cenusie, structura mentala si capacitate de analiza MULT peste ei, vor sa te cumpere, sa te detina, sa le fi supus.

Cred ca e vremea sa ne vedem adevarata valoare, sa stim sa ne pretuim ideile si sa le vindem scump. Prea des vad in jurul meu idei de milioane vandute pe un blid de linte catre ceva firma din vest, pe motivul stupid ca „acolo se poate, aici nu are sens”.

De ce la ei se incearca optimizarea sistemelor si a actiunilor simple (gen cumparat bilet de tren/autobuz/metrou) prin instalarea de automate neoperate uman si la noi punem cate o tanti intr-o cutie sa ne spuna ca nici nu are rest si nici nu ne poate da bilete catre zona x ca trebuie noi sa traversam strada si sa luam bilet de la colega ei din cutia de vis-a-vis. Si nu, nu are cum sa o contacteze telefonic/SMS/statie radio-emisie sa o intrebe. „Nu se poate, nu avem, multumeste-te cu ce exista”

Cine va schimba strada mea? Cine va schimba cartierul meu? Cine va schimba orasul meu? Cine va schimba tara mea? Eu.

„Ei” nu pot si nici nu vor. Prefera sa mergem noi la „ei”, cersind un job la cules capsuni, cand noi avem pregatire si inteligenta de produs rachete spatiale. Ne vor „cota” ca inferiori, la limita obrazului gros, animale pradatoare, daca nu vom sti sa iesim in evidenta, sa aratam ce suntem deja, ce stim, ce putem. Da’ alea pozitive.

 

 

Articol din categoria: Parenting

f64.ro
aaa

0 comentarii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

f64.ro