Fiind zilnic implicat in tot ce inseamna Social Media si mediul online, pot sa inteleg ca toata aceasta forta, numita media, exercita o presiune enorma asupra noastra ca indivizi. Ne insufla stari, ne serveste mesaje, ne spala creierul, ne modeleaza comportamentul, ne vinde baliverne si ne afecteaza in fel si chip. Cred ca putem enumera la nesfarsit efectele nociva ale mediei, pentru noi ca adulti.
Bineinteles, la fel de adevarat este, ca nu putem nega beneficiile directe si indirecte ale acesteia. Ne aduce informatii in timp real, de la distante imposibil de batut la picior. Ne ajuta sa studiem documente si carti pe care altfel nu am fi ajuns sa punem mainile. Ne ajuta sa stam informati cu ce se intampla in lume. Si cate altele…
Copiii nostri insa, traind in acelasi mediu ca si noi, in era online-ului si web 2.0 (ba chiar 3.0), nu sunt scutiti de aceleasi „atacuri”. Diferenta mare este ca ei nu au discernamantul nostru si nu filtreaza ca si noi gunoaiele de ce e calitativ.
Aici intervine rolul nostru educativ. Ca mama si tata, avem datoria sa ne crestem copiii in frica de Dumnezeu si respect pentru semeni. Trebuie sa-i invatam ce e bine si ce e rau. Ce e folositor si ce e supra-plin. Ce e imbuibare si ce e saturare.
In relatia cu media, cel mai usor (si grav) este sa lasi televizorul, computerul, smartphone-ul etc sa-ti educe copilul. Da, e mult mai simplu sa-l lasi sa se uite la desene sau sa joace ultima versiune de shooter, decat sa petreci cateva minute de „quality time” cu el jucand „Nu te supara frate” sau citind dintr-o enciclopedie. Nici nu e de mirare ca apar mai tarziu „perle” de genul „almanahe” sau „succesuri”.
Cam asta e contextul in care impreuna cu cativa parinti si oameni de online am pornit proiectul Media Safe – Protejeaza-ti copiii de influenta negativa a mass-mediei.
Sambata, 28 ian 2012, pornim la drum. Vezi detaliile.
Daca esti tata sau mama si vrei sa invatam impreuna cum sa facem din caminul nostru o „insula” Media Safe, urmareste-ne pe Facebook si pe MediaSafe.ro.
Articol din categoria: Parenting
0 comentarii