Tâlcuri din vorbe

Tâlcuri din vorbe

tâlcuri din vorbe

Da, imi place sa ascult si sa observ oamenii pe strada, in magazine, la coada la banca, oricunde. Am fost astazi, cum cred ca multi dintre voi mergeti sambata, in tot soiul de magazine, magazinase si magazinoaie.

In alimentara de langa bloc, vorbea tanti de la pult si o clienta. „O venit aseara pe la 2, duhnea a tuica si s-o si enervat ca nu era apa calda la dus.”

În PennyMarket, aşteptând la casă, discută o doamnă, pensionară, cu soţul ei. „Lasă că dacă îmi vine pensia, luam şi pastilele tale, hai că tot îi bine că am găsit ulei şi făină, îţi fac gogoşi”.

In Carrefour, uitandu-ma la sectiunea de carti, am auzit o fatuca discutand cu mama-sa, care studia atenta o enciclopedie. „Mama, si cand vine tata din Milano, mergem si noi la cabana cum mi-ai promis? Daca nu, o sa ma intrebe iar Florina (banuiesc ca vreo colega) ca noi doar din amânare în amânare trîim deşi avem atâţia bani!?”

Tipurile de oameni si locurile in care ii gasesti tind sa fie cam aceleasi. Preocuparile si relatiile noastre ajung la un moment dat sa depinda de circumstante si oameni specifici.

Vorbeam recent cu o prietena de familie care imi spunea ca in urma cu 2-3 ani cand erau „pe val” si aveau bani si relatii, aveau o gramada de lume care roia in jurul lor, le cerea „sfatul”, le cersea atentia si, pe romaneste, „se bagau in seama”. Astazi, cand nu o mai duc asa infloritor ca atunci, nu-i mai suna nimeni si, aparent, sentimentele multora s-au diluat.

Vorbeste cu prietenii tai, cu rudele, cu parintii, cu fratii. Incearca sa-i lasi sa isi spuna ce au pe suflet. Incearca sa decodifici starile sufletesti, situatia din familie sau sanatatea lor, din ceea ce iti spun. Apoi, la momentul oportun, baga-te tu in seama si ofera-ti ajutorul. Chiar daca te refuza (poate din mandrie) initial, sa stii ca in adancul sufletului lor te vor tine minte si vor aprecia gestul tau.

Oriunde ne aflam, oriunde ajungem, hai sa trecem dincolo de cuvinte si sa cautam sa intelegem talcurile. Sa invatam sa filtram forma si sa pricepem continutul. Sa vedem cu adevarat prin ce trec cei din jurul nostru si sa ajutam cum putem mai bine pe oricine.

Sa terminam odata cu „asta e al meu, aia e a ta!”. Hai sa impartim cu cel de langa noi.

Articol din categoria: De suflet, Parenting

f64.ro
aaa

0 comentarii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

f64.ro