Coduri QR, plati impozite de pe mobil si primaria Cluj Napoca

Coduri QR, plati impozite de pe mobil si primaria Cluj Napoca

Am primit ieri in posta un plic de la Primaria Cluj Napoca, cu instiintarea de plata pentru impozitul pe apartament. M-am chiar bucurat sa vad ca avea in antet si un cod QR si mi-am zis, ei uite ca mergem spre e-government usor-usor si la Cluj.

Cum nu aveam ieri bani pe card, nu am mers mai departe cu completarea formularului de pe pagina a carei URL era „ascuns” in codul QR. Astazi am depus suma pe card si dau sa fac pasii rezonabili la care ma gandeam:

  1. Sa scanez codul QR
  2. Sa completez un formular online de pe mobil
  3. Sa trec in ecranul securizat de plata cu cardul, pe acelasi mobil
  4. Si apoi sa primesc o confirmare a platii tocmai efectuate, ca dovada a achitarii impozitului pe cladiri (apartament).

Nu a mers deloc asa cum mi-am imaginat insa, sistemul (cel putin pentru mobil) are inca probleme si am trimis catre primaria Cluj Napoca mesajul de mai jos, la care astept respectuos un raspuns. Ce am modificat mai jos e doar blurarea pe datele confidentiale, in rest mesajul este identic cu cel trimis lor:

Buna, scurt feedback dupa ce am incercat astazi de vreo 10 ori sa platesc folosind URL-ul scanat din QR-codul de pe instiintarea de plata a impozitului pe cladiri (apartament):

1. QR code functioneaza pana la un punct: deschide URL-ul paginii care trebuie accesata.
2. Acolo apare o problema: se auto-fill la casuta „Nume si prenume” cu „D-nul/D-na VESA”

 2.1 Daca las asa numele si completez pana la final, la click pe „Continua” apare eroarea „Completati corect datele„:

photo photo

2.2. Daca schimb numele sa fie VESA VALENTIN, ca sa se potriveasca cu CNP-ul meu, apare aceeasi eroare. Astea toate de pe mobil (iPhone si Android)
Ca solutie de moment, ce am facut a fost sa copiez URL-ul de pe mobil catre desktop si am facut plata de acolo, acolo nu imi da nici o eroare, indiferent ce apare la casuta „Nume si prenume”.

Dupa ce s-a efectuat tranzactia prin card insa, pagina de confirmare a platii are un header gresit, pentru alt tip de plata (Plata autorizatie liber access), ceea ce te poate face confuz cu privire la destinatia platii pe care tocmai ai efectuat-o:

primarie1

Consider ca e de bun simt sa va aduc la cunostinta aceste erori si sa va rog sa imi comunicati pasii care s-au facut pentru testarea pre-productie a acestui sistem de plata si cum de nu s-au observat aceste erori la acel moment?
Ar fi pacat ca tendinta Clujului, printre primele orase din tara la acest capitol, de modernizare in zona e-government, sa fie ridiculizata de erori puerile de sistem pe zona device-urilor mobile.
Astept un raspuns de la dvs. si voi continua sa sprijin si sa utilizez mijloacele moderne pe care ni le puneti la dispozitie, insa sa va si semnalez astfel de probleme care sunt acceptabile in faza de testare, insa NU in zona LIVE.
Cu stima,

Valentin Vesa

Articol din categoria: Generale

f64.ro
aaa

0 comentarii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

f64.ro