Filmul Noe 2014 (Noah)

Filmul Noe 2014 (Noah)

Filmul Noe 2014

Am ajuns duminica seara sa merg cu Cosmin sa vedem filmul Noe [Noah]. Eram curios sa vad ce a putut zamisli mintea scenaristilor (Darren Aronofsky si Ari Handel) si cum a fost regizat.

Relatarea Biblica

Inainte de toate, hai sa vedem dupa ce sursa este adaptat filmul Noe, asa ca va redau mai jos pasajul biblic in cauza:

Genesa (Facerea) 5:

27. Toate zilele lui Metusala au fost de noua sute saizeci si noua de ani; apoi a murit.

28. La varsta de o suta optzeci si doi de ani, Lameh a nascut un fiu.

29. El i-a pus numele Noe, zicand: „Acesta ne va mangaia pentru osteneala si truda mainilor noastre, care vin din acest pamant pe care l-a blestemat Domnul.”

30. Dupa nasterea lui Noe, Lameh a mai trait cinci sute nouazeci si cinci de ani; si a nascut fii si fiice.

31. Toate zilele lui Lameh au fost de sapte sute saptezeci si sapte de ani; apoi a murit.

Genesa (Facerea) 6

1. Cand au inceput oamenii sa se inmulteasca pe fata pamantului si li s-au nascut fete,

2. fiii lui Dumnezeu au vazut ca fetele oamenilor erau frumoase; si din toate si-au luat de neveste pe acelea pe care si le-au ales.

3. Atunci Domnul a zis: „Duhul Meu nu va ramane pururi in om, caci si omul nu este decat carne pacatoasa: totusi zilele lui vor fi de o suta douazeci de ani.”

4. Uriasii erau pe pamant in vremurile acelea si chiar si dupa ce s-au impreunat fiii lui Dumnezeu cu fetele oamenilor si le-au nascut ele copii: acestia erau vitejii care au fost in vechime, oameni cu nume.

5. Domnul a vazut ca rautatea omului era mare pe pamant si ca toate intocmirile gandurilor din inima lui erau indreptate in fiecare zi numai spre rau.

6. I-a parut rau Domnului ca a facut pe om pe pamant si S-a mahnit in inima Lui.

7. Si Domnul a zis: „Am sa sterg de pe fata pamantului pe omul pe care l-am facut, de la om pana la vite, pana la taratoare si pana la pasarile cerului; caci Imi pare rau ca i-am facut.”

8. Dar Noe a capatat mila inaintea Domnului.

9. Iata care sunt urmasii lui Noe. Noe era un om neprihanit si fara pata intre cei din vremea lui: Noe umbla cu Dumnezeu.

10. Noe a nascut trei fii: Sem, Ham si Iafet.

11. Pamantul era stricat inaintea lui Dumnezeu, pamantul era plin de silnicie.

12. Dumnezeu S-a uitat spre pamant si iata ca pamantul era stricat; caci orice faptura isi stricase calea pe pamant.

13. Atunci Dumnezeu a zis lui Noe: „Sfarsitul oricarei fapturi este hotarat inaintea Mea, fiindca au umplut pamantul de silnicie; iata, am sa-i nimicesc impreuna cu pamantul.

14. Fa-ti o corabie din lemn de gofer; corabia aceasta s-o imparti in camarute si s-o tencuiesti cu smoala pe dinauntru si pe din afara.

15. Iata cum s-o faci: corabia sa aiba trei sute de coti in lungime, cincizeci de coti in latime si treizeci de coti in inaltime.

16. Sa faci corabiei o fereastra, sus, lata de un cot; usa s-o pui in latura corabiei; si sa faci un rand de camari jos, altul la mijloc si altul sus.

17. Si iata ca Eu am sa fac sa vina un potop de ape pe pamant, ca sa nimiceasca orice faptura de sub cer, care are suflare de viata; tot ce este pe pamant va pieri.

18. Dar cu tine fac un legamant; sa intri in corabie, tu si fiii tai, nevasta ta si nevestele fiilor tai impreuna cu tine.

19. Din tot ce traieste, din orice faptura, sa iei in corabie cate doua din fiecare soi, ca sa le tii vii cu tine: sa fie o parte barbateasca si o parte femeiasca.

20. Din pasari dupa soiul lor, din vite dupa soiul lor si din toate taratoarele de pe pamant dupa soiul lor, sa vina la tine inauntru cate doua din fiecare soi, ca sa le tii cu viata.

21. Si tu ia-ti din toate bucatele care se mananca si fa-ti merinde din ele, ca sa-ti slujeasca de hrana tie si lor.”

22. Asa a si facut Noe: a facut tot ce-i poruncise Dumnezeu.

Genesa (Facerea) 7

1. Domnul a zis lui Noe: „Intra in corabie, tu si toata casa ta; caci te-am vazut fara prihana inaintea Mea in neamul acesta de oameni.

2. Ia cu tine cate sapte perechi din toate dobitoacele curate, cate o parte barbateasca si cate o parte femeiasca; o pereche din dobitoacele care nu sunt curate, cate o parte barbateasca si cate o parte femeiasca;

3. si cate sapte perechi, de asemenea, din pasarile cerului, cate o parte barbateasca si cate o parte femeiasca, pentru ca sa le tii vie samanta pe toata fata pamantului.

4. Caci dupa sapte zile, voi face sa ploua pe pamant patruzeci de zile si patruzeci de nopti; si voi sterge astfel de pe fata pamantului toate fapturile pe care le-am facut.”

5. Noe a facut tot ce-i poruncise Domnul.

6. Noe era de sase sute de ani cand a venit potopul pe pamant.

7. Si Noe a intrat in corabie cu fiii sai, cu nevasta sa si cu nevestele fiilor sai, din pricina apelor potopului.

8. Din dobitoacele curate si din dobitoacele necurate, din pasari si din tot ce se taraste pe pamant,

9. au intrat in corabie la Noe, doua cate doua, cate o parte barbateasca si cate o parte femeiasca, asa cum poruncise Dumnezeu lui Noe.

10. Dupa cele sapte zile, au venit apele potopului pe pamant.

11. In anul al sase sutelea al vietii lui Noe, in luna a doua, in ziua a saptesprezecea a lunii, in ziua aceea, s-au rupt toate izvoarele Adancului celui mare si s-au deschis stavilarele cerurilor.

12. Ploaia a cazut pe pamant patruzeci de zile si patruzeci de nopti.

13. In aceeasi zi au intrat in corabie: Noe, Sem, Ham si Iafet, fiii lui Noe, nevasta lui Noe si cele trei neveste ale fiilor lui cu ei:

14. ei si toate fiarele campului dupa soiul lor, toate vitele dupa soiul lor, toate taratoarele care se tarasc pe pamant dupa soiul lor, toate pasarile dupa soiul lor, toate pasarelele, tot ce are aripi.

15. Au intrat in corabie la Noe, doua cate doua, din orice faptura care are suflare de viata.

16. Cele care au intrat, erau cate o parte barbateasca si cate o parte femeiasca, din orice faptura, dupa cum poruncise Dumnezeu lui Noe. Apoi Domnul a inchis usa dupa el.

17. Potopul a fost patruzeci de zile pe pamant. Apele au crescut si au ridicat corabia, si ea s-a inaltat deasupra pamantului.

18. Apele au ajuns mari si au crescut foarte mult pe pamant, si corabia plutea pe deasupra apelor.

19. Apele au ajuns din ce in ce mai mari si toti muntii inalti, care sunt sub cerul intreg, au fost acoperiti.

20. Cu cincisprezece coti s-au inaltat apele deasupra muntilor, care au fost acoperiti.

21. Si a pierit orice faptura care se misca pe pamant, atat pasarile, cat si vitele si fiarele, tot ce se tara pe pamant si toti oamenii.

22. Tot ce rasufla, tot ce avea suflare de duh de viata in nari, tot ce era pe pamantul uscat, a murit.

23. Toate fapturile care erau pe fata pamantului au fost nimicite, de la om pana la vite, pana la taratoare si pana la pasarile cerului: au fost nimicite de pe pamant. N-a ramas decat Noe si ce era cu el in corabie.

24. Apele au fost mari pe pamant o suta cincizeci de zile.

Genesa (Facerea) 8

1. Dumnezeu Si-a adus aminte de Noe, de toate vietuitoarele si de toate vitele care erau cu el in corabie; si Dumnezeu a facut sa sufle un vant pe pamant, si apele s-au potolit.

2. Izvoarele Adancului si stavilarele cerurilor au fost inchise, si ploaia din cer a fost oprita.

3. Apele au scazut de pe fata pamantului, scurgandu-se si imputinandu-se, si, dupa o suta cincizeci de zile, apele s-au micsorat.

4. In luna a saptea, in ziua a saptesprezecea a lunii, corabia s-a oprit pe muntii Ararat.

5. Apele au mers scazand pana in luna a zecea. In luna a zecea, in ziua intai a lunii, s-au vazut varfurile muntilor.

6. Dupa patruzeci de zile, Noe a deschis fereastra corabiei pe care o facuse.

7. A dat drumul unui corb care a iesit, ducandu-se si intorcandu-se, pana cand au secat apele de pe pamant.

8. A dat drumul si unui porumbel, ca sa vada daca scazusera apele de pe fata pamantului.

9. Dar porumbelul n-a gasit niciun loc ca sa-si puna piciorul si s-a intors la el in corabie, caci erau ape pe toata fata pamantului. Noe a intins mana, l-a luat si l-a bagat la el in corabie.

10. A mai asteptat alte sapte zile si iarasi a dat drumul porumbelului din corabie.

11. Porumbelul s-a intors la el spre seara; si iata ca in ciocul lui era o frunza de maslin rupta de curand. Noe a cunoscut astfel ca apele scazusera pe pamant.

12. A mai asteptat alte sapte zile; si a dat drumul porumbelului. Dar porumbelul nu s-a mai intors la el.

13. In anul sase sute unu, in luna intai, in ziua intai a lunii, apele secasera pe pamant. Noe a ridicat invelitoarea corabiei: s-a uitat si iata ca fata pamantului se uscase.

14. In luna a doua, in a douazeci si saptea zi a lunii, pamantul era uscat de tot.

15. Atunci Dumnezeu a vorbit lui Noe si i-a zis:

16. „Iesi din corabie, tu si nevasta ta, fiii tai si nevestele fiilor tai cu tine!

17. Scoate afara impreuna cu tine toate vietuitoarele de tot felul care sunt cu tine, atat pasarile, cat si vitele si toate taratoarele care se tarasc pe pamant: sa misune pe pamant, sa creasca si sa se inmulteasca pe pamant.”

18. Si Noe a iesit afara cu fiii sai, cu nevasta sa si cu nevestele fiilor sai.

19. Toate dobitoacele, toate taratoarele, toate pasarile, tot ce se misca pe pamant, dupa soiurile lor, au iesit din corabie.

20. Noe a zidit un altar Domnului; a luat din toate dobitoacele curate si din toate pasarile curate si a adus arderi de tot pe altar.

21. Domnul a mirosit un miros placut; si Domnul a zis in inima Lui: „Nu voi mai blestema pamantul, din pricina omului, pentru ca intocmirile gandurilor din inima omului sunt rele din tineretea lui; si nu voi mai lovi tot ce este viu, cum am facut.

22. Cat va fi pamantul, nu va inceta semanatul si seceratul, frigul si caldura, vara si iarna, ziua si noaptea!”

Genesa (Facerea) 9

1. Dumnezeu a binecuvantat pe Noe si pe fiii sai si le-a zis: „Cresteti, inmultiti-va si umpleti pamantul.

2. S-apuce groaza si frica de voi pe orice dobitoc de pe pamant, pe orice pasare a cerului, pe tot ce se misca pe pamant si pe toti pestii marii: vi le-am dat in mainile voastre!

3. Tot ce se misca si are viata sa va slujeasca de hrana: toate acestea vi le dau, ca si iarba verde.

4. Numai carne cu viata ei, adica sangele ei, sa nu mancati.

5. Caci voi cere inapoi sangele vietilor voastre; il voi cere inapoi de la orice dobitoc; si voi cere inapoi viata omului din mana omului, din mana oricarui om, care este fratele lui.

6. Daca varsa cineva sangele omului, si sangele lui sa fie varsat de om; caci Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Lui.

7. Iar voi, cresteti si inmultiti-va; raspanditi-va pe pamant si inmultiti-va pe el!”

8. Dumnezeu a mai vorbit lui Noe si fiilor lui care erau cu el si a zis:

9. „Iata, Eu fac un legamant cu voi si cu samanta voastra care va veni dupa voi;

10. cu toate vietuitoarele care sunt cu voi, atat pasarile, cat si vitele si toate fiarele de pe pamant care sunt cu voi; cu toate cele care au iesit din corabie si cu orice alte dobitoace de pe pamant.

11. Fac un legamant cu voi ca nicio faptura nu va mai fi nimicita de apele potopului si nu va mai veni potop ca sa pustiasca pamantul.”

12. Si Dumnezeu a zis: „Iata semnul legamantului pe care-l fac intre Mine si voi si intre toate vietuitoarele care sunt cu voi, pentru toate neamurile de oameni in veci:

13. curcubeul Meu, pe care l-am asezat in nor, el va sluji ca semn al legamantului dintre Mine si pamant.

14. Cand voi strange nori deasupra pamantului, curcubeul se va arata in nor;

15. si Eu Imi voi aduce aminte de legamantul dintre Mine si voi si dintre toate vietuitoarele de orice trup; si apele nu se vor mai face un potop, ca sa nimiceasca orice faptura.

16. Curcubeul va fi in nor; si Eu Ma voi uita la el ca sa-Mi aduc aminte de legamantul cel vesnic dintre Dumnezeu si toate vietuitoarele de orice trup de pe pamant.”

17. Si Dumnezeu a zis lui Noe: „Acesta este semnul legamantului pe care l-am facut intre Mine si orice faptura de pe pamant.”

18. Fiii lui Noe, care au iesit din corabie, erau: Sem, Ham si Iafet; Ham este tatal lui Canaan.

19. Acestia au fost cei trei fii ai lui Noe, si din ei s-au raspandit oameni peste tot pamantul.

20. Noe a inceput sa fie lucrator de pamant si a sadit o vie.

21. A baut vin, s-a imbatat si s-a dezgolit in mijlocul cortului sau.

22. Ham, tatal lui Canaan, a vazut goliciunea tatalui sau si a spus celor doi frati ai lui afara.

23. Atunci Sem si Iafet au luat mantaua, au pus-o pe umeri, au mers de-a-ndaratelea si au acoperit goliciunea tatalui lor; fiindca fetele le erau intoarse inapoi, n-au vazut goliciunea tatalui lor.

24. Noe s-a trezit din ameteala vinului si a aflat ce-i facuse fiul sau cel mai tanar.

25. Si a zis: „Blestemat sa fie Canaan! Sa fie robul robilor fratilor lui!”

26. El a mai zis: „Binecuvantat sa fie Domnul, Dumnezeul lui Sem, si Canaan sa fie robul lui!

27. Dumnezeu sa largeasca locurile stapanite de Iafet, Iafet sa locuiasca in corturile lui Sem, si Canaan sa fie robul lor!”

28. Noe a trait, dupa potop, trei sute cincizeci de ani.

29. Toate zilele lui Noe au fost de noua sute cincizeci de ani; apoi a murit.

Povestea din film

La fel ca si in filmele despre patimile Mantuitorului, mi se pare ca atata vreme cat faci un film care sa descrie si sa aduca la „viata” fapte si evenimente atat de cruciale pentru credinta si practica religioasa a miliarde de oameni de pe planeta, ar trebui sa acorzi mult mai mare atentie sursei: Biblia. Altfel, desigur, se pot face filme despre sistemul de reproducere a melcului, unde nu existe lacune ale cunoasterii si nici loc de interpretari.

Cu cat subiectul filmului poate fi controversat datorita fie lipsei de credinta cat si lipsei de incredere in sursa (in principal Biblia), cred ca cel mai putin periculos pentru un regizor este sa urmeze calea expunerii la sursa. Asta desigur in subiectele vitale crestine.

Filmul Noe este o mare dezamagire pentru mine. Pe langa introducerea personajelor imaginare (ingerii cazuti) care discuta cu adultii si se joaca cu copiii, care nu apar niciunde in relatarea biblica, vedem si o directie complet umanistica a povestii. Vezi doamne Noe a primit „comanda” de la Creator sa isi ucida familia, dupa ce ani de zile s-a chinuit sa construiasca o arca pentru a-i salva (?!?).

Iata cum omul Noe e mai bun decat Creatorul Dumnezeu si alege sa nu i se supuna, salvandu-si familia si deci prelungind viata pe pamant.

La un moment dat, pe o latura a corabiei, il vedem pe un ciuri de nespalat care cu o gluma de cutit isi „taie” calea inauntru. Niciunde nu apare asa ceva in relatarea originala.

Daca in Gladiator Russell Crowe face un rol magnific, de data aceasta a fost, cred, sub-utilizat si falsitatea povestii ii scade enorm prezenta scenica.

NU RECOMAND filmul pentru niciuna din componentele care ar putea fi apreciate la un film. Pacat, mare pacat. Se dovedeste (personal cel putin asta cred) cat de mult se minte cu trailer-ele care iti promit marea si sarea si apoi cand vezi filmul te intrebi de ce nu ai dat banii aia pe o shaorma.

 

Articol din categoria: Generale, Parenting

f64.ro
aaa

3 comentarii

 1. #1 Comentariu nou

  Comentariul ii pe spate. din orice bun se poate intelege ceva rau asa cum din orice rau se poate intelege ceva bun. imi displace ideea cum oricine vine cu pareri proprii pe care le ridica la nivel de absolut. Toti sunt critici de film in ziua de azi.
  Mi-a placut foarte mult perspectiva filmului. Nimeni nu a fost cu Noe sa vada ce s-a intamplat in fiecare clipa, ce dialoguri a purtat, ce probleme interioare a trebuit sa depaseasca, daca Dumnezeu i-a vorbit gura catre gura, clar, sau a trebuit sa desluseasca anumite enigme spirituale. Scrierea din Genesa este o scriere reper, simplificata care prezinta intrun mod schitat anumite enigme ale Creatiei. Cred ca scriptura este insuflata de Dumnezeu dar cred asa cum zice Solomon ca „Slava imparatilor este de a cerceta…” Proverbe 25:2. Un artist nu este artist daca nu creeaza perspective noi a aceluias eveniment.

 2. #2 Comentariu nou

  Cat de biblic e filmul e destul de clar… Dar cu siguranta argumentele tale nu sunt destul de bine gandite…
  1. Genesa 6:2 „fii lui Dzeu” – una din interpretarile acestor cuvinte e ca se refera la ingeri (parerea mea ca nu, dar sunt destule argumente…) Cum erau ingerii, daca au fost, e discutabil… dar in filmul tau o sa ai libertatea sa alegi tu…
  2.Noe umanist?? Tu ai interpretat ca Noe a primit porunca sa isi ucida familia… Mai degraba cred ca Noe asa a inteles mesajul lui Dumnezeu (de reinnoire a creatiei), la fel cu Avraam a inteles pe muntele Moria ca va aduce jertfa pe fiul sau. Dar defapt planul lui Dumnezeu era altul… si care s-a dus la indeplinire, Noe si familia lui au supravietuit, iar Avraam nu si-a jertfit fiul…

  Din nou, filmul are minusurile lui, dar nu acestea pe care le-ai zis tu…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

f64.ro