Ca si parinte, in ziua de astazi, cand toate jocurile implica tot mai multa violenta implicita sau explicita, este din ce in ce mai greu, dar la fel de important, sa ne dezvatam copiii (daca deja s-au obisnuit) de jocurile cu violenta.
Nu sunt de acord sa-mi las baiatul sa „impuste” pe nimeni virtual, pentru ca se obisnuieste cu violenta, cu sangele, cu bucati de trup smulse sau impuscate si nu ii face deloc bine. Prefer sa il incurajez sa citeasca o carte, sa vada un documentar despre stiinta sau sa vizitam un muzeu etc.
Iata ca am gasit un exercitiu extraordinar facut de un tata suedez, care stand intr-o seara la cina cu cei doi baieti ai lui (9 si 10 ani), i-a ascultat povestindu-i de noua versiune a jocului Call of Duty si cat de incantati erau ca urmau sa-l joace. Tatal, fost jurnalist de razboi, care participase la cateva conflicte in Orientul Mijlociu, le-a propus un targ: familia urma sa faca o vizita intr-un oras afectat de un razboi real. Baietii urmau sa se intalneasca cu oamenii afectati, sa faca interviuri si sa viziteze o tabara de refugiati. Apoi, la intoarcerea acasa vor fi liberi sa joace ce jocuri vor dori.
Omul continua si povesteste cum si-a dus baietii sa vada taberele de refugiati, cum in spitale se coseau zilnic rani la cap ale copiilor loviti cu patul armelor sau cum langa scoli se vindeau droguri direct in piata.
Rezultatul acestei „lectii” dure de viata, pentru care tatal a si fost criticat pe retelele sociale? „When the family returned to Sweden, Frank and Leo decided not to play Call of Duty after all.”
Care dintre voi ca parinti, ati face o astfel de calatori, aproape „initiatica” in zilele noastre, intr-o zona de razboi, cu gloante si rani reale, pentru a le arata copiilor nostri, poate dependenti deja de jocurile violente, ca nu e de gluma si ca in viata reala nu poti reseta un impuscat sa-l omori din nou a doua zi?
Daca esti un parinte care ai copii dependenti sau care joaca foarte des jocuri cu violenta, te rog lasa-mi un mesaj mai jos in zona de comments, as vrea sa ne adunam sa discutam.
Articol din categoria: Parenting
2 comentarii
Nu prea exista leac pentru problema asta. Nici jocuri non-violenta nu prea mai exista pentru ca nu sunt cautate.
Eu am un nepotel care a devenit dependent de calculator, chiar daca nu impusca virtual pe cineva, prefera sa se joace altceva, eu ca unchi am tot discutat cu el, intelege ce ii zic, dar prefera mai mult sa se joace.
Eu il mai ajut sa instaleze ceva jocuri din cand in cand, si nu i-am instalat multe jocuri violente, dar a gasit el o alterativa si tot a reusit sa le instaleze in calculator.