Ieri a inceput din nou scoala. Hannah e acum in clasa I si am vazut ca a primit de la doamna invatatoare o brosurica, frumos si chibzuit organizata, in care noi parintii am putut gasi structura anului scolar 2014-2015, rechizitele necesare si cateva „sfaturi utile”.
Fara sa pretind deci a fi la originea textului de mai jos, pe care il atribui doamnei invatatoare Motu Maria, vi-l redau pentru ca mi se pare ca e de mare folos pentru toti copiii din clasa I, dar mai ales pentru parintii lor:
1. Un parinte relaxat fata de ideea de scoala, va avea un copil pe masura.
2. Nu pune presiune pe scolar in ceea ce priveste performantele sale (cel putin nu din ciclul primar). Copiii trebuie sa invete de placere, nu de teama sau in virtutea unei recompense promise. In primii ani de scoala cei mici trebuie sa descopere o motivatie interioara pentru invatatura.
3. Prietenii sunt probabil cel mai important factor in procesul de acomodare cu mediul scolar, indiferent de varsta copilului. Asifura-te ca isi face prieteni, lasa-l sa participe la zile de nastere, excursii scolare sau sa se joaca putin in curtea scolii dupa terminarea orelor.
4. Ajuta-l la teme. Un copil care e constient ca iti poate cere ajutorul atunci cand nu intelege ceva sau cand nu ii iese o litera in mod corect, este un copil linistit. Fii alaturi de el si explica-i pana il simti sigur pe el si pe ceea ce a invatat si exact in felul acesta se va simti si a doua zi la clasa. Va merge cu placere la scoala, fara teama unui calificativ prost.
5. Rutina de seara este foarte importanta pentru ca asigura elevului un somn linistit si suficient de lung pentru a se odihni. Unui copil obosit nu ii va placea la scoala!
6. Pregatiti impreuna hainutele, pachetelul cu mancare si cele necesare scolii inca de cu seara. Plecarile de dimineata trebuiesc asezonate cu pupici si imbratisari, nu cu cearta si tensiune cauzate de graba. Poate vi se pare banal sfatul, dar va spun din proprie experienta ca este unul dintre cele mai utile, dar si greu de urmat sfaturi pentru parinti!
7. Mentine o relatie apropiata cu invatatoarea copilului tau. Lucrati la buna integrare a copilului in comunitatea scoalara. Informeaza invatatoarea in legatura cu orice particularitati, puncte tari, puncte slabe ale copilului, schimbari survenite in familie sau orice altceva crezi ca ii este de folos pentru a-l cunoaste mai bine pe cel mic.
Articol din categoria: Parenting
0 comentarii