Dupa ce v-am spus ca am ales sa votez, dupa 15 ani de neparticipare la nici un scrutin, iata ca in seara aceasta am fost si la mitingul din centrul Clujului. Am fost sa spun impreuna cu peste 10.000 de clujeni un DA pentru democratie si un nou (si bun, sper eu) inceput. Mi-am dus sotia si copiii cu mine, am fost impreuna cu prieteni, cunoscuti si necunoscuti, toti impreuna animati de acel spirit de a face lucrurile bune din nou in tara asta.
Cateva imagini surprinse de Sorin Moldovan, de la manifestatia din seara de 16 noiembrie 2014 de la Cluj:
La ora la care scriu aceste randuri, primele rezultate ale exit-poll-urilor il anunta castigator pe Klaus Iohannis cu 53%-47% si deja Ponta a iesit cu o declaratie de presa, in care a anuntat ca l-a felicitat deja pe noul presedinte. Bun, cam atat despre alegeri ca cifre.
Vreau insa sa fac o analiza personala despre alegerile prezidentiale 2014.
Am observat 3 mari stari de fapt, aparute in premiera, dupa parerea mea, in Romania:
1. Ura aproape viscerala manifestata pe mediile online
Am vazut in saptamanile acestea, in zilele de dinaintea turului intai, intre cele 2 tururi si apoi in ziua votului de ieri o manifestare de ura si de dispret aproape fascist, fata de oricine era in tabara adversa. Daca nu ai votat cu cine am votat si eu, esti automat etichetat cu niste cuvinte atat de dure si de inumane, incat parca ne-am intors intr-o epoca pe care o dorim toti uitata.
E foarte multa pasiune, ura si necaz amestecate in acest exercitiu electoral si viitorul presedinte va trebui sa fie foarte atent in rolul sau de mediator, sa poata canaliza toata aceasta energie spre ceva bun, pentru a ridica Romania si din punct de vedere psihic si mental.
Nu e deloc sanatos sa fim atat de primitivi in modul de a ne sustine propriul candidat, considerand automat ca ceilalti nu ar avea dreptul sa faca la fel sau ca ar fi handicapati sau debili mintali daca vad pe altcineva ca fiind un candidat mai bun. Aici inca mai avem de lucrat ca popor, ca spirit civic si ca educatie democratica.
2. E la moda din nou sa mergi la vot
Daca pana acum daca indrazneai sa spui ca vrei sa mergi la vot sau marturiseai ca ai chiar votat, erai deja un paria in gasca de prieteni. Erai considerat un inapoiat si un „spalat pe creier”.
Iata ca am ajuns sa vedem oameni care se lauda cu asta, ba chiar s-a umplut Facebook-ul intr-atat de mult de dezbateri politice, incat a aparut chiar si un status beta nou, de „is voting” creat ieri la 00:03:
Desigur ca grupurile au fost atat pro-Ponta cat si pro-Iohannis, dezbaterile la fel. Insa prezenta masiva la vot a fost un elemen decisiv al castigarii scrutinului de catre Klaus Iohannis.
3. Diaspora nu mai este neglijabila
Toate alegerile de dupa ’89 au fost marcate de lipsa de greutate electorala a diasporei. Nimeni nu ii numara la „total”. Nimeni nu punea mare baza pe voturile lor. Insa Ponta, „presedintele care uneste” a chiar facut ce a zis: a unit diaspora cu tara, copiii plecati afara la munca cu parintii si bunicii ramasi in tara.
Romanii din diaspora au stat ore in sir la cozi in fata ambasadelor si sectiilor consulare ale Romaniei in lume, nu ca sa primeasca ceva, ci ca sa voteze. O mobilizare impresionanta. Si da, asa cum spuneau multimile aseara la Cluj, „multumim diaspora!”.
Dupa 15 ani de absenteism la vot, pot sa spun ca sunt fericit sa primesc cadou de ziua mea chiar pe presedintele pentru care am votat.
Mi-au ramas, de asemenea, in minte 2 expresii rostite de bunica mea si de fiul meu, una fiind in etate de 91 de ani si celalalt abia 10 ani. Cu evidenta diferenta uriasa in experienta de viata si varsta, iata totusi ca amandoi au exprimat chintesenta spiritului civic de care ma simt mandru sa vad tot mai multi romani ca si-l insusesc:
Romania, de acum incepem totul, aproape de la zero.
Articol din categoria: Generale
0 comentarii