Nu urâţi pauzele! Avem nevoie de ele. Cu toţii.

Nu urâţi pauzele! Avem nevoie de ele. Cu toţii.

Spitalul de Recuperare Polaris Medical Cluj faţadă

Știu că într-o meserie ca cea de IT-st nu prea sunt nici lăudate și nici bine văzute pauzele. Le urăm la nivel mental și dacă o persoană spune „Am nevoie de o pauză!” o punem automat la zidul infamiei. O considerăm slabă. Ni se pare că, dacă „se cere afară”, persoana aceasta nu e demnă de „trupă” sau colectivul nostru.

Am dezvoltat, ca generație, o frică inexplicabilă de a cere o pauză. Poate că fiecare visează la „ce aş face dacă aş avea un concediu”, „unde m-aș duce dacă aș avea câteva zile libere, de relaxare”, deși e în plin proiect și la birou e „teroare”, luptându-se cu deadline-urile aproape imposibil de respectat.

Pericolul e și mai iminent la juniori. Cei care, noi veniți într-o firmă, sunt gata să facă „orice” și să lucreze „oricât” ca să își impresionee colegii, șefii, rudele. Oricine își dorește să audă despre el magicele cuvinte „Ăsta nu ia pauză, e pe val!”. Iar asta e valabilă mai ales la acest moment în carieră. Tot acum, pericolul e cel mai mare. Pericolul de a … crapă. De a claca. Mental și fizic.

O altă zonă de profesioniști afectați de o posibilă degradare psihică, pe fondul oboselii acumulate, sunt chiar cei pe care juniorii de mai sus doreau să-i impresioneze: team leads-ii, managerii de proiect, șefii de departament. Aici surmenarea nu mai are de-a face cu încercarea de a impresiona sau repetarea unor taskuri de prea multe ori.

Aici discutăm de presiunile enorme provenite din angajamentele luate, ce trebuie respectate: estimări date clienților (oare am estimat corect, oare m-am gândit la toate aspectele care ar putea să îmi creeze întârzieri etc), strategii care trebuiesc elaborate, numărul tot mai mare (în funcție de nivelul de responsabilitate) de oameni și, respectiv, familii a căror viitor și bunăstare depind de deciziile luate de aceștia. Și așa mai departe.

 

La ce semne ar trebui să fim atenţi?

Burnoutul este o stare de stres cronic, manifestat prin câteva simptome specifice: epuizare fizică și emoțională, sentimente de neîmplinire și lipsă de eficiență, detașare afectivă, cinism. La intensitate maximă, cel care suferă de burnout nu mai este capabil să funcționeze eficient din punct de vedere social și mai ales profesional.

Cu toate acestea trebuie să ținem cont de faptul că această degradare nu apare peste noapte ci este un proces mult mai insidios decât s-ar putea bănui, strecurându-se puțin câte puțin în toate domeniile de funcționare, făcând foarte dificilă recunoașterea problemei.

Dintr-o lista întreagă de posibile semne, prin decembrie 2014 am ajuns să resimt foarte acut și eu oboseala cronică și pesimismul. S-au instalat în timp, sunt sigur, însă le-am dat voie eu.

Cel mai greu mi s-a părut întotdeauna să spun „Nu!”, luând proiect după proiect și intrând în task-uri noi, fără să mă asigur că sunt destul de odihnit și gata pentru încă o „porțiune”.

Există soluţii. Chiar moderne.

Zilele trecute am încercat o astfel de soluţie, trecând printr-un trial al programului Restart, propus de Polaris Medical, un spital de recuperare modern, situat la 6 km de Cluj, înspre Zalau.

Ce include pachetul Restart

În funcție de indicația medicului specialist și preferințele tale personale, vei primi:

– Cazare în regim standard sau vip

Eu am ales VIP să pot să fiu singur în salon:

Polaris Medical - interior salon VIP
Polaris Medical – interior salon VIP
Polaris Medical - baie salon VIP, cabina dus
Polaris Medical – baie salon VIP, cabina duş
Polaris Medical - interior salon VIP
Polaris Medical – interior salon VIP
Polaris Medical - interior salon VIP
Polaris Medical – interior salon VIP
Polaris Medical - interior salon VIP: pat multifuncţional, acţionat electric, cu telecomandă
Polaris Medical – interior salon VIP: pat multifuncţional, acţionat electric, cu telecomandă
– Masa în regimul indicat de medic

Nu e chiar aşa de rău precum crezi. Uite ce am primit eu:

Polaris Medical: prânz ziua 1
Polaris Medical: prânz ziua 1
Polaris Medical: cină ziua 1
Polaris Medical: cină ziua 1
Polaris Medical: cină ziua 2
Polaris Medical: cină ziua 2
Polaris Medical: restaurant La Casa, parterul clădirii
Polaris Medical: restaurant La Casa, parterul clădirii
– Analize de laborator
– Consult de Cardiologie
– Consult de Psihiatrie
– Consult de Neurolgie
– Consult de Gastroenterologie
– Consult de Medicina interna
– Consult de Reabilitare medicala
– Consulturi dintre următoarele specialităţi: Endocrinologie, Reumatologie, Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice, la indicaţia medicului curant
– Consiliere de Nutriţie
– Consiliere Psihologică
– Proceduri în Baza De Tratament
– EKG
– EEG
– Ecografie generala

Ia o decizie AZI!

Nu mai aștepta. Dacă simți că ești afectat de vreuna din chestiunile acestea sau conduci o echipă/firmă unde observi aceste simptome în angajații pe care îi coordonezi, acționează

Poţi să completezi un survey care să îți arate unde te situezi și, dacă e necesar, să ceri o consultație. Poate fi pasul care să îți salveze nu numai cariera, ci și sănătatea.

Știu că toți suntem ocupați. Toți avem sarcinile noastre zilnice care ne imprimă un anume ritm de viață alert. Nu avem timp să dormim cât trebuie și nu ne facem timp pentru lucrurile cu adevărat importante, ca familia și sănătatea, decât, din păcate de multe ori, când nu le mai avem.

Atenție mare, că aceste câteva (5) zile departe de ocupațiile zilnice, taskuri, drumuri în toate direcțiile și efort, pot însemna un moment de cotitură în viața ta. Nimic nu te trezește mai bine ca o grămadă de hârtii, de la vreo 5 laboratoare și discipline diferite, care însumează un bilanț medical la zi. Nu de alta, dar să știi cum stai. Cum chiar stai.

Nu pe ștampile date la colț de hol, ci pe date reale. E un moment de cotitură în deciziile personale legate de sănătate și de menținerea acesteia. Aștept cu interes întrebările voastre sau sugestiile.

Multă sănătate!

Articol din categoria: Sănătate

f64.ro
aaa

0 comentarii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

f64.ro