Despre prietenie, democrație și judecată

Despre prietenie, democrație și judecată

Protest anti ordonanțe de urgență 29 ianuarie 2017

Treaba e destul de simplă. Eu am ieșit în stradă în această seară la Cluj, nu ca să fac politică (am mai spus-o și o repet; nu fac politică), nu împotriva PSD-ului sau indiferent cine altcineva ar fi acum la putere, ci împotriva unor legi abuzive, antidemocratice, împotriva corupției, minciunii și nu pentru a gira un anumit vector de putere.

Dacă eu nu te judec că stai acasă, la căldură, nu mă judeca nici tu că ies în stradă. Sunt sigur că nu doar în aceasta stă prietenia noastră.

Discutam astăzi cu un prieten despre participarea la manifestul împotriva ordonanțelor de urgență și a apărut ideea de a ”permite” acest lucru doar celor care au fost și la vot în decembrie 2016. Era un subiect de discuție acesta și pe Facebook astăzi.

Dar dacă nu putem să ne ”suportăm” prietenii (reali sau doar virtuali) cu vederi politice sau civice diferite de ale noastre, atunci cu ce suntem mai buni? Sau de ce să judecăm cu cuvinte grele și lozinci definitive pe cei care atunci au stat acasă, dar poate acum s-au ”trezit” și le pare rău, văzând la ce au contribuit, prin absența, atunci, de la vot.

Da, cred că participarea la vot e un exercițiu democratic de o putere colosală. Însă doar dacă e conștientizat de majoritatea populației. Altfel, rămâne un ”moft” prin care dorințele exprimate uneori doar pe Facebook, ramân fără aplicabilitate în viața reală, pentru că un Like nu este egal cu un vot. Nu va fi niciodată!

Toate lucrurile își au vremea lor. Este o vreme și pentru vot, o vreme pentru proteste stradale, o vreme pentru petiții sau alte forme de activități civice. Este important, cred eu, să ne creștem copiii amintindu-le că astăzi, mai mult ca oricând, prietenii adevărați nu sunt cei de pe Facebook ci cei care îți vor binele, te respectă și te ajută.

La fel, extrapolând, politicienii patrioți nu sunt cei care eliberează mafioții, în loc să facă pușcării pentru ei. Și nici cei care prioritizează viețile condamnaților, în detrimentul copiilor din școlile neîncălzite sau pacienților mâncați de viermi în spitale insalubre.

Am făcut câteva fotografii în stradă, pe care le puteți prelua dacă doriți, cu menționarea sursei. La urma urmei, demersul meu a fost unul mai mult jurnalistic, nu-s pătimaș cu politica. Deloc.


Articol din categoria: Generale

f64.ro
aaa

0 comentarii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

f64.ro