Deși nu am avut niciodată pe lista lucrurilor care trebuiesc neapărat făcute, o vizită în Israel, pot să spun că atunci când s-a ivit ocazia, în urmă cu câteva luni, să fiu pus pe o astfel listă pentru a vizita țara sfântă, între 7-14 martie anul acesta, m-am bucurat.
Nu neapărat prin prisma așa-zisului pelerinaj obligatoriu, pe care mulți creștini simt că trebuie să-l facă în țară făgăduită înainte de moarte, ci mai mult personal, din interes fotografic și istoric.
Știu că soția mea și-a dorit foarte mult această călătorie, probabil din motive ușor diferite decât ale mele, însă împreună am considerat că va fi o perioadă extraordinară pentru noi doi. Așa a și fost.
Pregătiri
Atunci când ne pregătim să plecăm în concediu, indiferent de destinația noastră, de regulă încercăm să aflăm cât mai multe lucruri despre locul pe care urmează să-l vizităm. Te gândești la cum este vremea, relieful, ce tradiții și obiceiuri există, punctele de interes pe care neapărat trebuie să le vizitezi și alte lucruri care pot fi experimentate, pe durata șederii acolo.
Pentru noi, creștinii, având în vedere că Israelul reprezintă locul în care a umblat Cristos, împreună cu ucenicii Lui, și de unde a pornit creștinismul, o vizită în țara sfântă nu este ca oricare alta. Pentru mulți dintre noi, Israelul nu este pe lista destinațiilor de uzură, să ziceam așa, de city-break, ci este o oportunitate pe care, poate, o avem doar o dată în viață.
Am plecat din România cu mici pregătiri, în sensul în care am încercat să nu fac ceea ce fac de obicei înainte să plec în concediu, adică să studiez cam tot ce se poate găsi despre destinație.
Știam că vom avea un ghid local, vorbitor de limba română, pe lângă care am fost însoțiți și de un rabin mesianic, care ne-a ajutat la explicarea amănunțită și detaliată a informațiilor spirituale despre locațiile istorice și arheologice pe care le-am vizitat.
Tel-Aviv – unul din cele mai sigure aeroporturi din lume
Am zburat cu Wizzair aproximativ două ore și jumătate, aterizând la Tel-Aviv, pe unul din cele mai sigure aeroporturi din lume. Ghidul ne-a așteptat la zona de bagaje, ne-a condus apoi la autocarul care ne-a slujit ca și mijloc de transport în toate peripețiile din țara sfântă.
Cei 57 de oameni din grup erau într-o stare psihică și spirituală bună și chiar foarte bună. Toată lumea era bucuroasă că am ajuns în Israel. În sfârșit călcam pe urmele pașilor lui Cristos și respiram, probabil, același aer pe care l-a spus la respirat și El.
Lista pe care ne-a făcut-o agenția conținea, cum de altfel e și normal, o multitudine de locații și de puncte de interes care trebuiau să fie trecute în revistă. Am avut însă sfatul înțelept al rabinului, care în fiecare zi excludea sau adăuga pe lista aceasta, locațiile care aveau cea mai mare probabilitate să și fie reale, nu doar comerciale.
Am reușit astfel să ne filtrăm eforturile cu ceea ce puteam vedea, afla, experimenta și dovedi biblic sau istoric, că ar fi fost sau ar fi existat acolo.
Între sacru și comercial
Desigur că am auzit cu toții de pelerinajele în țara sfântă, de locurile care, spun unii, sunt miraculoase, de oameni care, spun alții, au venit acasă vindecați de boli trupești din Israel. Însă de la prima vedere, am putut realiza faptul că majoritatea locațiilor sau lucrurilor pe care le experimentezi acolo sunt comerciale și, de cele mai multe ori, nu există nici o dovadă că ar reprezenta locurile reale sau în care Isus a făcut minunea descrisă ca ar fi fost făcută acolo sau altceva de acest gen.
Ghidul nostru, Samuel (vă dau numărul lui dacă vreți un ghid de cea mai bună calitate în Israel), a fost extraordinar. Nu am experimentat niciodată, în aproape 20 de ani de călătorii internaționale, un ghid mai pasionat și mai doritor de a da o multitudine de informații și detalii, din foarte multe domenii: geografie, istorie, arheologie, antropologie, lingvistică, teologie și altele. A venit împreună cu noi și a vorbit tot timpul, prezentându-ne la stânga și la dreapta ceea ce vedeam.
Vă recomand să nu mergeți în Israel fără să aveți un ghid local. A-ți rata foarte multe detalii și a-ți pierde multe experiențe, care nu se mai pot întoarce înapoi.
Ca să fac povestea mai scurtă, vă spun doar atât: indiferent unde ajungeți în lume, mai devreme sau mai târziu încercați să vizitați și Israelul. Nu o să vă pară rău.
Vă las cu câteva cadre surprinse pe durata celor șapte zile în Israel:
0 comentarii