Ca turiștii, acasă
Atunci când mergem într-un citybreak, oriunde în Europa sau în lume, de regulă suntem foarte atenți la ce vedem pe stradă. Ne uităm la clădiri, la fațadele acestora, la acoperișuri, la operele de artă instalate sau la felul în care sunt construite trotuarele, podurile sau stâlpii de iluminat public.
Ba mai mult, ne uităm la oamenii pe care îi întâlnim. După ce observăm rapid cine e turist și cine e localnic, începem să observăm cum sunt îmbrăcați cei „ai locului”. Unde mănâncă ei? Ce ne pot recomanda să vizităm?
Am găsit adevărate comori în Europa, pur și simplu oprind localnici pe stradă, la ieșirile din localuri sau în fața vreunei biserici și întrebând ce pot vedea reprezentativ pentru oraș, în apropiere. Localnicii, dacă știi cum să vorbești cu ei, sunt cele mai bogate resurse pentru un turist dornic să cunoască cât mai mult din cultura și tradiția locului, în cele două-trei zile petrecute acolo.
Acasă la noi însă (Cluj Napoca, în cazul meu), parcă nu „vedem” lucrurile și oamenii deosebiți care ne înconjoară. Mergem, de multe ori, cu capul plecat pe stradă, grăbiți să ajungem unde avem de ajuns, doar ca să rezolvam ce avem de rezolvat. Ne-am obișnuit cu străzile noastre, cu stațiile de troleu, cu intersecțiile folosite doar ca referințe când ne întâlnim cu cineva, ori cu localurile unde mâncăm, de cele mai multe ori sărind direct în meniuri. Nu tu „bună ziua”” sau „ce mai faci?” adresate chelnerului. Aham, ai pățit și tu, așa-i?
Reflections of Cluj
De câteva săptămâni, urmăresc cu drag un proiect impresionant de simplu și curat, deși complex, al maestrului Laviniu Lazăr: Reflections of Cluj. E vorba, așa cum spune el, despre:
Oameni simpli, de lângă noi, pe care la prima vedere nu-i observăm. Pentru că de multe ori nu suntem atenți și suntem prea obișnuiți să apreciem valoarea doar când ne este prezentată ca atare. Proiectul Reflections of Cluj este un portret subiectiv al orașului Cluj-Napoca, realizat prin intermediul oamenilor care locuiesc aici.
Această abordare „în oglindă” își propune să evidențieze cum influențează orașul destinele personale și profesionale ale locuitorilor, dar și cum orașul este modelat de activitatea cetățenilor săi.
Poveștile pe care le găsiți aici surprind oameni și locuri dintr-un oraș aflat în continuă schimbare. Oameni obisnuiti, dar nu banali, personaje într-un serial ce își propune să dea importanță micilor detalii ignorate în general datorită ritmului vieții cotidiene. Prin acest proiect, urmărim să contribuim și noi la evoluția orașului, pentru că, nu-i așa, Clujul suntem noi!
Nu mică mi-a fost mirarea când am fost invitat să fiu parte din acest proiect. Aseară, la sediul iQuest, a avut loc vizionarea, în premieră, episodului în care am avut onoarea să fiu subiect:
Iată și alte câteva clipuri deja publicate în cadrul proiectului, cu oameni de care poate știați sau poate nu:
Dacă vrei să sugerezi echipei un personaj din Cluj care ar trebui să apară într-un episod, contactează-i aici. Intenția lor este ca pe o perioadă de 3 ani să ajunga la 50 de astfel de episoade video, cu tot atâtea personaje din Cluj.
Articol din categoria: Proiecte, Social Media
0 comentarii