Cum să distribui legal fotografiile altora

O să găsiți o sumedenie de articole pe bloguri și în media de specialitate, despre cum se poate prelua și distribui conținutul foto/video creat de … altcineva. Altcineva, adică nu de tine.

A trebuit să trimit două cereri de ștergere a acestei fotografii, pe care am făcut-o duminică dimineața, înfățișând podul Calvaria din Cluj, aproape fără nicio mașină (mă rog, e una acolo, despre care în comentarii cineva zice că ar fi a unui pescar ce se grăbea la lac).

Lucrurile astea se întâmplă foarte des. Și sunt sigur că nu sunt singurul căruia i se întâmplă. Cineva vede fotografia publicată de tine, o descarcă pe telefon sau computer și o reîncarcă pe profilul personal de social media, fără să menționeze autorul sau să indice faptul că nu îi aparține fotografia.

De cele mai multe ori nu îi găsesc. Dar uneori, atunci când fotografia mea prinde un pic de avânt viral, cresc și șansele ca altcineva să observe aceeași fotografie, publicată altundeva, și mă întreabă dacă nu cumva poza aia e a mea?

Așadar, mai jos vă pun un ghid simplu despre cum să distribui legal fotografiile altora. Ghidul meu are doar UN pas. Unul singur:

Folosește butonul de share! Adică ăsta:

Sau indiferent cum arată opțiunea de distribuire oferită de platforma socială sau website-ul unde ai găsit fotografia respectivă.
Dacă fotografia este pe un site de stock, aia e altă poveste, asupra căreia voi reveni pe blog.

Dar să fie clar: a descărca o fotografie, de oriunde, și a o reîncărca undeva ca și fiind a ta, este furt. Asta pe lângă faptul că e un gest de o josnicie crasă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.