Săptămâna asta, în seria #ÎntrebareaLuiVal, am întrebat pe Facebook:
Ce ai descoperit că poți totuși face, deși până la pandemie nu ai crezut că e posibil?
Și răspunsurile au fost dintre cele mai variate. Oamenii au început să (re)învețe lucrurile simple: să pună răsaduri în seră, să gătească acasă, să spele geamul și pe partea din exterior, ba chiar că se pot odihni și îngrășa mai mult.
Lunile acestea am observat, cu toții, mai ales cei care lucrăm în online sau mijlociți de tehnologia digitală, că prezența fizică într-un birou nu e obligatorie. Ba chiar, în anumite cazuri, oamenii au chiar observat că au productivitate mult mai mare atunci când biroul e la 2 metri de pat. Sau când nu trebuie să îți rupi 2-3 ore pe zi să stai înghesuit într-un tren, metrou, autobus, tramvai sau să aștepți în trafic (chiar dacă ai aer condiționat).
Munca de acasă sau din birou?
Work from home (lucratul de acasă) a fost, până la pandemie, un mare beneficiu acordat celor din firmele de IT sau digital. Acum, cam orice operațiune și proces de muncă ce implică conexiunea la Internet și servicii de cloud, se poate face cu succes de acasă. Ba chiar, la stabilitatea conexiunilor și vitezele de trafic de la noi, am observat că românii sunt cei mai invidiați de colegii noștri din afară. Desigur, de la a opta să lucrezi de acasă până la obligativitatea de a lucra doar de acasă, este un drum nu scurt, dar nici nu este o schimbare prea drastică.
Companiile care au știut să-și migreze rapid forța de muncă să lucreze securizat de acasă, au avut de cîștigat, chiar și doar dacă au făcut asta cu câteva săptămâni sau zile înaintea altora. Și companiile care oferă soluții de acces staff-urilor ce lucrează acum remote, cum e și Cloudflare, au avut, de asemenea, de câștigat. Nu mai vorbesc de Zoom, unealta preferată a tuturor ce muncim de acasă sau în mediul online. Dar și a copiilor, care au trebuit să folosească soluții de comunicare video și pentru procesul de școlarizare.
În cele cinci luni de când lucrez exclusiv de acasă, de la începutul pandemiei (după ce am mai lucrat de acasă aproape 6 ani înainte), am observat că suma beneficiilor o depășește cu mult pe cea a posibilelor incoveniente.
De fapt, în afară de faptul că nu am mai mers în delegațiile pentru participarea la diferite conferințe și evenimente, nimic altceva nu mi-a lipsit.
Cum te-ai adaptat la munca de acasă?
Tu cum te-ai adaptat la munca de acasă? Ce vezi ca merge mai bine și unde simți că nu performezi la fel? Ai încercat să arunci o privire în retrospectivă peste ultimele luni?
0 comentarii