Am publicat pe Facebook o întrebare, în seria #ÎntrebareaLuiVal, despre primul loc de muncă pe care l-au avut respondenții. Nu mică mi-a fost mirarea când au început să apară răspunsuri de la cei care au avut primul job în SUA, cu un program Work&TRavel:
Work&Travel și antreprenoriatul românesc
Și asta m-a făcut să mă uit mai atent la aceștia, adresând încă o întrebare pe Facebook, specifică: ai fost cu Work&Travel în perioada facultății?
Și, iar, oamenii au început să îmi spună concret:
Dintre cei care au fost în SUA cu Work&Travel, mulți au pornit afacerile lor și sunt acum antreprenori. Foarte mulți, bănuiesc eu, dar abia aștept să aud și alte povești. Ai văzut deja în comentarii povestea lui Andrei, care se ocupă de Subway acum. El a învățat capitalismul în cele 3 luni petrecute în America. Cum au prins și alții idee despre cum merge lumea în acele luni petrecute „la americani”.
Sunt foarte multe programe rulate încă în România de firme care facilitează studenților găsirea unui loc de muncă în Statele Unite ale Americii, în timpul vacanțelor de vară. (Recomand echipa Adira. Cu ei am fost și eu în SUA în anii de studenție).
Dar aici vine rugămintea către tine.
Dacă citești acest blogpost și ai fost printre tinerii studenți români care au participat la programe Work&Travel, iar acum ai afacerea ta, te rog frumos lasă-mi un comentariu cu povestea ta.
În ce an ai fost în SUA prima dată, cu Work &Travel. Unde ai ajuns? Ce anume ai lucrat? Cum a fost? De câte ori ai mers? Ce ai făcut după ce ai terminat facultatea?
Te rog să spui prietenilor tăi care au fost în SUA cu programe Work&Travel despre acest blog și roagă-i să-și împărtășească povestea aici. Ar fi foarte interesant să avem cât mai multe povești despre Work&Travel și antreprenoriatul românesc.
1 comentariu
Am fost cu Work & Travel în vara anului 2007 să lucrez la Mc Donalds. Trebuia să ajung în Douglas, dar am fost transferat în Casper, Wyoming. Scopul meu a fost să fac bani să-mi finalizez studiile. Fratele meu m-a înprumutat cu banii de avion. Bani pe care i i-am returnat când m-am întors în țară.
Experiența m-a ajutat să înțeleg viața simplă a americanilor de rând, dintr-o localitate cu sub 5.000 locuitori, într-o zonă aridă, unde iepurii și căprioarele se plimbă pe străzi, iar barurile au trofee cu coarne de cerb pe pereți și tonomate cu fise.
Datorită sârguinței mele și a colegului român cu care lucram pe tură, ni s-a permis să facem overtime și ne-au crescut salariul. Asta ne-a ajutat să câștigăm suficient încât să nu mai căutăm un al doilea job în altă parte. La final am fost invitați să ne reîntoarcem anul următor.
Eu nu m-am întors. Am vrut să profesez în domeniul în care am absolvit facultatea (marketing), însă colegul meu s-a reîntors încă de două ori.
Faptul că acum sunt antreprenor nu se darorează acelei experiențe, însă pot spune că a fost una memorabilă, care mi-a rămas la suflet, ca un film bun.