Ne place să mergem cu familia și prietenii la munte. Să colindăm cărările din pădurile noastre și să ne bucurăm de aer curat. Mai ales dacă putem sta cât mai departe de drumuri și trafic, în zone cât mai izolate. Și nu de puține ori, ca și tine probabil, am dat peste zone defrișate abuziv. Pădurarii sunt puțini, zonele sunt întinse și de multe ori este imposibil să fie peste tot unde se întâmplă o tăiere ilegală.
Dar tehnologia ne poate ajuta și aici, dacă vrem s-o folosim inteligent.
O pădure inteligentă, conectată la rețeaua Supernet
Tocmai de aceea salut ceea ce Vodafone a anunțat astăzi, 31 martie 2021, în premieră pentru România: un proiect de pădure inteligentă, conectată la rețeaua Supernet. Pădurea cu pricina, situată în județul Covasna, a fost dotată cu un sistem de monitorizare și semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere, ceea ce va ajuta la combaterea defrișărilor ilegale. Proiectul este parte a misiunii Vodafone de a proteja mediul și un apel la solidaritate pentru apărarea pădurilor din Romania împotriva defrișărilor ilegale, în linie cu noua poziționare a brandului, anunțată astăzi la nivel global, „Împreună putem”.
Soluția de pădure inteligentă implementată de Vodafone are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non profit Rainforest Connection. Sistemul comunică cu rețeaua Vodafone și constă într-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător. Datele captate sunt trimise, prin internet, către o platformă aflată în cloud, dotată cu Inteligență Artificială.
Aplicația analizează în timp real informația primită și, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă, de autovehicule etc, care ar putea indica eventuale activități suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor și/sau către un centru de monitorizare zonal sau național.
Soluția le permite administratorilor pădurilor să asculte în timp real ce se întâmplă și să intervină prompt în caz de pericol. Dispozitivele sunt instalate în segmentul superior al arborilor, într-un mod neinvaziv, sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigură alimentarea cu energie și sunt protejate de intemperii. Un singur dispozitiv are o rază de acoperire de 1Km și poate preveni defrișarea a peste 3Km2 de pădure.
„Împreună putem” – noua viziune de brand a Vodafone
Noua poziționare de brand a Vodafone este inspirată de studiul derulat de companie în rândul consumatorilor, care a arătat cum tehnologia s-a transformat, dintr-un instrument care stimulează oamenii la nivel personal, într-o componentă esențială care poate genera impact în dezvoltarea durabilă a societății. Sub promisiunea „Împreună putem”, Vodafone va continua eforturile de dezvoltare a rețelelor sale Gigabit pentru a îmbunătăți conectarea oamenilor și a comunităților, a folosi tehnologia pentru a reduce emisiile de carbon, pentru a susține educația, sectorul medical și pentru a crea o societate incluzivă și durabilă.
#ÎntrebareaLuiVal
Și acum întreb: putem noi oare, împreună, să ne păzim aurul verde și să lăsăm o moștenire verde, inestimabilă, copiilor noștri?
Articol din categoria: Evenimente, Generale
0 comentarii