Expoziția Leonardo da Vinci – The Machines

Expoziția Leonardo da Vinci – The Machines

La Castelul Cantacuzino din Bușteni

Ca familie, ne place să călătorim. De când au început copiii să poată umbla, i-am tot dus cu noi peste tot. Și în țară și afară. Dacă experimentăm un loc frumos, spunem și prietenilor. Și mergem și cu ei.

Castelul Cantacuzino

În revenirile noastre de prin țară, am trecut de multe ori prin Bușteni. Și, fără excepție, niciodată nu am ajuns să oprim să vedem Castelul Cantacuzino. Că nu a fost să fie. Ba ne grăbeam spre casă, ba era aglomerat drumul, ba era ceva eveniment acolo și am zis că poate cu altă ocazie. Castelul Cantacuzino – fosta reședință de vară a celebrului om politic Gheorghe Grigore Cantacuzino (supranumit “Nababu”, datorită averii sale colosale), a fost construit în stil neoromânesc, având și elemente neobrâncovenești, de către arhitectul Grigore Cerchez. Construcția a fost finalizată în 1911. La inaugurarea din 1911, castelul impresiona prin dotările sale moderne în raport cu acele timpuri, beneficiind de electricitate, sistem de canalizare și apă potabilă, cât și prin frumusețea stilului. Are un pronunțat caracter romantic la interior, dat de detaliile complexe și ornamentele numeroase. Cu o cu suprafață de peste 3400 m2, înconjurat de o curte de 6 ha și un domeniu întins pe cca. 1000 ha, desfășurat în spatele castelului, castelul se află, astăzi, în proprietate privată și a fost deschis publicului larg începând cu anul 2010. De atunci primește, anual, zeci de mii de vizitatori din țară și din străinătate.

Ocazia

Iată că s-a ivit și o ocazie propice, pentru că am auzit că la castel s-a deschis expoziția “Leonardo da Vinci – The Machines”, deschisă până pe 30.10.2022, o expoziție internațională, originară de la Museo Leonardo da Vinci FirenzeExpoziția marchează și un eveniment aniversar: 570 de ani de la nașterea lui Leonardo da Vinci  și 111 ani de la inaugurarea Castelului Cantacuzino.

Leonardo da Vinci, supranumit „omul universal”, a fost un geniu vizionar. Un inventator. Prin acest proiect dedicat inovației, științei și tehnologiei, dar completat de valorile culturale și istorice ale Castelului, organizatorii își propun să sprijinească educația și cultura și, mai ales, să inspire copiii și tinerii prin prezentarea lui Leonardo da Vinci și a extraordinarului său univers.

I-am văzut pe ai noștri fiind foarte interesați de exponate (care m-au fascinat și pe mine, de altfel). În România, este pentru prima oară găzduită într-un castel și este prima dată pe Valea Prahovei. Turneu mondial a început în 2003 (5 continente, 28 țări, 78 orașe) și continuă pe circuitul internațional care a inclus 80 de orașe din Europa, Asia, continentul nord-american, sud-american și Australia, stabilind un record de vizitare pentru o expoziție culturală (peste 20 milioane de vizitatori), înscriindu-se în galeria marilor evenimente culturale ale lumii.

Expoziția cuprinde 45 de modele in miniatură ale invențiilor proiectate acum 500 de ani de Leonardo da Vinci. Acestea, realizate din lemn, reproduc fidel schițele și proiectele originale descoperite în codexurile lui Leonardo da Vinci, modelele nefiind reproduse în timpul vieții inventatorului.

Vă pun mai jos câteva fotografii făcute la locație, însă recomandarea mea este să mergeți să le vedeți cu ochii voștri. Și duceți-vă și copiii cu voi.

Dintre toate exponatele, personal mi-a plăcut cel mai mult să văd cum Leonardo și-a imaginat o scară de atac împotriva cetăților, ce era fixată la bază, să nu mai poată fi respinsă de pe ziduri… ceea ce ne-a dat nouă astăzi scara de pompieri 👌👀.

Cazare la castelul Cantacuzino

Desigur, pe lângă faptul că puteți vizita castelul, există și posibilitatea de a vă caza aici, așa cum am făcut-o și noi. Castelul oferă două locații pentru cazare: un apartament (Garden Suite), aflat la interiorul castelului, în una dintre aripile clădirii, respectiv Hunter’s Lodge, căsuță cu 2 dormitoare, living cu bucătărie și băi. În asta am stat noi. Detalii despre ambele, aici.

Galeria de artă

În 2015 a fost inaugurată Galeria de Artă, prima expoziție fiind dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat lucrări grafice ale artiștilor Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec dar și expoziții de artă contemporană cu lucrări ale artiștilor Andrei Gamarţ, Nadine Kseibi, Mirela Iordache, ale Societăţii Artiştilor Figurativi din România și o mare expoziție de sculptură care a celebrat Centenarul Marii Uniri, aducând împreună 100 de sculptori români. De asemenea, Castelul a găzduit expozițiile „Women in Power”, care a inclus opere de artă semnate de 110 artiste din 13 colecții private, „Books & Arts”, superba „Detaliul Neoromânesc”, ce a reprezentat o incursiune în lumea clădirilor bucureștene ce altădată erau mândria peisajului urban și unde a putut fi explorat mobilier cu influențe neoromânești realizat de arhitecții atelierului Șezi – Octavia și Lucian Loiș și exemple de arhitectură neoromâneasca, expoziția de sculptură „Absențe încercuite”, semnată de artistul Maxim Dumitraș și „Great artists of the world – colecţia av. George Șerban”.

De văzut, de gustat, de experimentat

În parcul Castelului, vizitatorii pot descoperi lucrări realizate de peste 100 de sculptori români (o parte din ele fiind realizate în cadrul „100 de ani România. 100 de sculpturi. 100 de zile”) , dar și lucrări ale unor artiști internaționali.

Vizita Castelului și a Galeriei de Artă poate fi încheiată cu o plimbare ori o ceașcă de ceai sau cafea pe terasa de pe care se desfășoară o priveliște de neuitat asupra munților Bucegi:

Munții Bucegi, vedere de pe terasa Castelului Cantacuzino, de la Bușteni

Restaurantul cu specific franțuzesc Canta Cuisine, deschis pe tot parcursul anului, oferă, pe lângă mâncărurile franțuzești rafinate, deserturi delicioase și un catalog vast de vinuri speciale. Catalogul de vinuri cuprinde o selecție (peste 150) ale unora dintre cele mai bune vinuri românești și internaționale.

Activități speciale, precum vânătoare de trufe și degustări de vinuri, sunt organizate în funcție de sezon. De asemenea, vara, parcul Castelului devine un paradis pentru copii, oferindu-le tiroliană și multe alte activități în cadrul Adventure@theCastle.

Concurs

Dar să trecem la lucrurile serioase și la premii. Pentru că am 5 bilete gratuite de dat pentru Expoziția Leonardo da Vinci – The Machines!

Ce trebuie să faci pentru a câștiga unul dintre bilete? Lasă un comentariu aici pe blog, răspunzând la întrebarea: care din invențiile lui Leonardo da Vinci te-a impresionat cel mai mult și de ce?

Primii 5 comentatori vor fi declarați câștigători. Simplu. Fără timeline sau alte condiții.

Articol din categoria: Evenimente, Travel

f64.ro
aaa

10 comentarii

  1. #1 Comentariu nou

    Ornitopterul, pentru ca fascinatia zborului si a omului care sa zboare a fost mereu un deziderat.

  2. #3 Comentariu nou

    Din poza 8, șnecul acela pare super interesant (gândire & execuție).

    Chiar ma gândeam sa revin (și cu junioara) la castel. Acum am un motiv sa înfrunt aglomeratia

  3. #5 Comentariu nou

    Robotul lui Leonardo pentru viziunea de a construi un model atât de util în anul 1495 — m-a dus cu gândul la cei de la Boston Dynamics (https://www.bostondynamics.com/) și aș fi chiar curioasă să știu dacă au fost inspirați de da Vanci.

  4. #7 Comentariu nou

    Elicopterul

  5. #9 Comentariu nou

    Tancul

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

f64.ro