Datele utilizatorilor folosite pentru AI-ul Meta

Datele utilizatorilor folosite pentru AI-ul Meta

Despre exprimarea dezacordului de colectare date împotriva antrenarea Meta AI

Pe scurt:

– Meta folosește fotografiile, postările și textele ce însoțesc fotografiile și video-urile tale de pe Instagram și Facebook pentru a-și antrena modelul AI. Este opt-in, implicit.
– De asemenea, colectează informații personale de la servicii terțe pentru a-și instrui și îmbunătăți modelul AI.
– Meta oferă o modalitate de a renunța la antrenarea modelului, dar se aplică numai datelor de la terți. De asemenea, va trebui să furnizezi “dovezi” pentru a-ți elimina datele personale din procesul de colectare.

În timp ce Meta tocmai a anunțat cel mai mare model AI Llama 3, se pare că au folosit deja datele de Instagram și Facebook ale utilizatorilor actuali pentru a-și antrena modelul. Acordul de folosire a datelor era implicit, iar utilizatorii sunt notificați abia acum despre modificarea politicii.

Pe pagina de confidențialitate a produsului Gen AI, Meta spune: „Folosim și informațiile partajate cu produsele și serviciile Meta. Aceste informații ar putea fi postări sau fotografii și textele asociate acestora (descrierile – captions).” Practic, toate fotografiile tale publicate pe Facebook și Instagram sunt folosite pentru antrenarea modelelor AI Meta. Se aplică atât conturilor private, cât și publice.

Meta continuă spunând că mesajele private nu sunt folosite pentru antrenarea modelelor AI. Politica de confidențialitate mai precizează: „Chiar dacă nu utilizați produsele și serviciile noastre sau nu aveți un profil, este posibil să procesăm în continuare informații despre dvs. pentru a dezvolta și îmbunătăți AI la Meta.” Dacă cineva ți-a distribuit imaginea pe platformele Meta, cum ar fi Facebook sau Instagram, aceasta va deveni parte din datele de antrenament.

Acum, Meta le permite utilizatorilor să renunțe la instruirea AI, cu toate acestea, acest lucru se aplică numai datelor colectate de la terți. În termeni simpli, înseamnă că nu vă puteți elimina datele personale publicate pe platformele Facebook și Instagram din setul de date de antrenament AI al Meta, ceea ce este destul de îngrijorător. OpenAI vă permite să renunțați la antrenarea AI, la fel și Google.

În plus, cererea va fi onorată doar dacă furnizați dovezi că datele dumneavoastră personale sunt generate de modelul AI al Meta, atunci când este interogat. Aceasta este o practică neonestă a Meta. Ar trebui să permită utilizatorilor să renunțe la antrenarea modelului AI fără nicio condiție. Datele personale ale unui utilizator nu ar trebui să fie ținute ostatice de o mega-corporație.

Dacă doriți să vă eliminați datele personale pe care Meta le-a colectat de la servicii și aplicații terțe, puteți urma ghidul de mai jos.

Cere excluderea din programul de antrenare al Meta AI

Deschide aplicația Instagram și alege la profilul tău. Aici, deschide meniul de hamburger (3 lunii orizontale) din colțul din dreapta sus.
Meta-AI-1

Alege „Ajutor/Help”:

După aceea, „Centrul de ajutor/Help Center”:

Apoi, „Despre AI pe Instagram/About AI on Instagram”:

Aici, alegi „cum folosește Meta informațiile pentru modelele AI generative/how Meta uses information for generative AI models”:

Acum, derulezi și alegi „…dreptul de a obiecta/right to object”:


Selectează una dintre opțiunile potrivite și completează formularul. Pentru a face lucrurile mai dificile pentru utilizatori, posibil chiar să renunțe la a mai trimite cererea, Meta le cere utilizatorilor să atașeze dovada cu capturi de ecran și solicitări relevante:

Va trebui să introduci un cod unic primit pe adresa ta de e-mail pentru a procesa cererea.

Odată ce solicitarea ta este procesată, vei primi un e-mail care vă anunță dacă solicitarea a fost onorată sau nu. Eu l-am primit cam în 2 ore.

Textul cererii către Meta

Ia foarte în serios textul cererii pe care îl pui în acel formular. Poți folosi textul pe care l-am scris în cererile mele către Instagram și Facebook, pe care îl pun mai jos. Dar, bineînțeles că poți să intri în alte detalii și să explici cum te poate afecta această colectare de date:

Dear Meta Team,

I am writing to formally object to the use of my Facebook content, including posts, photos, videos, comments, and any other data associated with my account, for the purposes of training artificial intelligence (AI) models.

I value my privacy and did not consent to my personal content being utilized in this manner. My understanding when using Facebook was that my data would be used in accordance with the platform’s stated privacy policies, and the use of my content for AI training was not clearly communicated or agreed upon.

I request that you cease any use of my content for AI training immediately and ensure that my data is excluded from any current and future datasets used for this purpose. Additionally, I would appreciate a confirmation once this action has been taken.

Thank you for your understanding and prompt attention to this matter.

Sincerely,

[Your Full Name]
[Your Facebook Username]
[Your Email Address]

Exemplul meu este copiat din formularul trimis de mine către Facebook, însă poți folosi același text înlocuind, denumirea Facebook cu Instagram, și atunci când trimiți formularul către Instagram.

Am vorbit despre tot acest proces si într-o mica intervenție la Euronews:

Tu ai trimis deja cererea sau o vei face acum?

Articol din categoria: Facebook, Securitate online, Social Media

f64.ro
aaa

0 comentarii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

f64.ro