Obtinere cazier judiciar sau „De-a rasul-plansul cu Politia Romana”

Obtinere cazier judiciar sau „De-a rasul-plansul cu Politia Romana”

Acte-necesare-certificat-cazier-judiciar-Cluj-afis-top

Am avut nevoie zilele acestea de un certificat de cazier judiciar. Ca orice om cu acces online (sau voi faceti altcumva?) am intrat pe Google si am scris cuvintele cheie care ar fi trebuit sa ma ajute sa gasesc ce/unde/cum/cat/in cat timp etc: „obtinere cazier judiciar„, iar Google nu a stat pe ganduri nici un pic:

obtinere cazier judiciar crezultate cautare google

Asadar primul rezultat pare unul valabil, de pe site-ul oficial al Politiei Romane, deci accesam adresa indicata de Google si ajungem pe pagina cu detaliile despre obtinerea certificatului de cazier judiciar persoana fizica, exact ce aveam eu nevoie.

Deci sa vedem cat e de usor, simplu si rapid sa urmam instructiunile de pe site:

Obţinerea-Certificatului-de-Cazier-Judiciar-Persoană-Fizică

– Primul punct e destul de clar, trebuie sa am la mine buletinul. Desi nu spune ca poti aduce o copie sau e neaparat nevoie de obiectul fizic. Se spune ca cele din enumerare „se depun”, deci ai putea crede ca iti lasi buletinul la ei, nu?

Timbrul fiscal de 2 lei. Desigu ca nu se specifica daca se poate achizitiona/plati la ei. Va spun eu: trebuie sa gasiti un ghiseu al Postei Romane si sa va rugati sa aiba „pe stoc” fix timbre fiscale de 1 sau 2 lei, ca e foarte posibil sa gasiti doar de 10 lei. Sau deloc.

Chitanta de 10 lei. Alt rând aruncat aiurea pe site. Nimic despre unde se achita. Nici vorba sa-ti spuna ca e fix in cladirea alaturata, la 10 metri de ghiseul unde depui cererea de cazier.

Mi-am zis ca ar fi mai bine sa gasesc cumva pagina de Cluj (daca exista) si sa verific informatiile. Vorbim de o zi de vineri (12 iunie 2015). Asa ca din pagina pe care deja ma aflam, merg la meniu si aleg optiunea „Contact” iar apoi, cu un click pe harta „activa”, aleg judetul Cluj. In sub-site-ul cj.politiaromana.ro gasesc (dupa o cautare in site) pagina referitoare la obţinerea certificatului de cazier judiciar persoane fizice Cluj. Care pagina e de fapt o clona a celeilalte. Ma rog, dublarea de continut nu ar fi ultimul pacat SEO al unui site de institutie publica.

Intorcandu-ma la pagina de contact, iau numarul si sun, sa ma asigur ca ceea ce citesc pe site corespunde cu realitatea. De cate ori nu ati auzit-o pe aia cu aaah, pai site-ul nu e actualizat, nu ne ocupam noi, nu avem acces acolo etc?

Raspunde centralista, ma pune in asteptare si ajung la cineva care nu se recomanda, o femeie (cel putin dupa voce), insa e foarte amabila. Intreb despre modalitatea de depunere a cererii si mi se spune ca totul se face acum pe loc, doar aduceti dumneavoastra buletinul, timbrul fiscal de 2 lei, completati cererea la noi si chitati taxa de 10 lei. Intreb pana la ce ora aveau deschis. Aflu ca pana la 12:00. Intreb din nou daca e sigura ca se face „pe loc”, avand in vedere ca „pe site” se specifica clar: <<Certificatul de cazier judiciar se eliberează persoanelor fizice în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă la unitatea de poliţie de la locul de naştere, de domiciliu ori de reşedinţă;>> Ma asigura ca da.

Bun, deci merg la posta, iau timbrul fiscal, imi descarc formularul de cerere (ma gandeam sa nu mai stau acolo si pentru completarea lui) sa-l completez deja de acasa si plec spre politie. Ajung la 11:54. EU si inca un baiat (chiar il rog, daca citeste cumva, sa-mi lase un mesaj, nu am apucat sa ii cer datele de contact). O tanara cam de varsta noastra ne spune ca e inchis, e pana la 12:00 azi. Da, stim, dar amandoi aveam nevoie sambata deja de cazier.

Pai daca aveti deja completate formularele de cerere, chitanta pentru taxa de 10 lei, va las sa intrati. Moment in care apare prima intrebare: pai unde se achita taxa asta, ca nu scrie nici pe site si nici pe vreunul din cele 7 (?!?!?) afise de pa poarta intrarii la oficiul de cazier judiciar. Uite acolo, la parter (arata cu mana spre cealalta cladire), fugiti ca poate o mai gasiti pe colega.

Ajungem la ghiseu la 11:57. Clar ca nu numai ca nu mai era „colega”, dar nu mai era urma de vreo activitate dincolo de geamul inchis:

IMG_2602

Ne intoarcem amandoi la doamna care ne astepta la usa la cazier. Ei, ati reusit? Evident ca nu reusisem.

Urmeaza vreo 10 minute, poate, de schimb de replici, zic eu decente, intre noi si doamna. La fel ca si cu baiatul intalnit acolo, o rog pe doamna, daca doreste, sa lase un mesaj, daca i se pare ca ce descriu aici e alterat cumva de subiectivismul starii in care eram 🙂

Ii spun despre informatiile incomplete si invechite de pe site. O stiti deja: nu avem noi acces, nu actualizam noi, trimiteti o petitie la Bucuresti, daca spunem noi nu ne asculta, daca o faceti dumneavoastra ca cetateni e altcumva etc

Si-apoi ma uit spre poarta care ne era inchisa in nas deja si o intreb: cred ca aveti aproximativ varsta mea, ia uitati-va la cum arata instructiunile astea imprastiate aici pe usa:

Instructiuni certificat cazier judiciar Cluj imprastiate pe toata usa anapoda

Aici nu mai e vorba de Bucuresti si de acces. Sa nu imi spuneti ca nu ati fi stiut sa afisati O FOAIE care sa cuprinda detaliile astea si sa le poti urma logic, nu sa am 7 foi care sa imi dea detalii, fara sa fie clar care e ordinea lor si de ce sunt lipite fix asa si nu in alta aranjare. Ii chiar asa de greu sa aveti un sistem prin care sa pot achita la ghiseu, cu card sau cash, costul de 12 lei si sa va impartiti dvs sumele cu ANAF sau cu cine se mai impart?

De ce trebuie sa merg eu in alte 2 institutii (care geografic au distante considerabile intre ele) ca sa achit taxele si nu mi le incasati direct aici?

Bulinele cu cifre sunt adaugate de mine, pentru evidentierea afiselor, nu apar si la fata locului, desigur.

Cum ai ajuns aici:

Articol din categoria: Generale

f64.ro
aaa

0 comentarii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

f64.ro